Hamarosan dönt az Egyesült Államok kongresszusa az UH-1N típusú helikopterek átadásáról

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Internet

Kedden számolt be a Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek arról, hogy még karácsony előtt megszülethet az Egyesült Államok kongresszusának döntése az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó engedélyről és a pontos „ajánlati csomagról”. Ha minden jól megy ez lesz Magyarország „karácsonyi ajándéka” amerikai barátainktól.

Korábbi információk szerint 40 darab használt helikoptert kapna Magyarország az amerikai haditengerészettől, azonban a magyar fél igénylési szándékának (Letter of Request (LoR )benyújtása után, melyet hamarosan bírál el az amerikai fél már pontosítva 30 darab használt helikopterre csökkent a gépek száma.

Az igénylés tartalmának pontosítására a US Navy Air System Command (Navair) 9 fős delegációja érkezett Magyarországra. 2011. július 11-12-én, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ahol felmérték az alakulat bázisának színvonalát az új technika rendszeresítésének, és üzemeltetésének, továbbá az időszakos javítások elvégzésének lehetőségeit.

Végül, a szaktárca közleménye szerint az amerikai kormány haditechnikai kereskedelemért felelős kormányügynöksége, az US Defence Security Cooperation Agency (DSCA) december 6-án beterjesztette a kongresszusnak az UH-1N típusú helikopterek átadására vonatkozó kérésünket.

Amennyiben kedvező döntés születik az átadók részéről, a Honvédelmi Minisztérium kézhez kaphatja az amerikai kormányzat részletesen kidolgozott javaslatát, a helikopterek, alkatrészek és az ezekhez tartozó kiképzési és üzemeltetési csomag átadási feltételeiről.

Az amerikai ügynökség (DSCA) egyébként 426 millió dollárban állapította meg az általunk kérelmezett „csomag” értékét. Ez a felső határt jelöli, a teljes és végleges árat pedig 7-10 év alatt kell majd kifizetnie a honvédelmi tárcának.

Amennyiben jóváhagyásra kerül kérelmünk 2012 januárjában magyar szakemberek utaznak majd az amerikai partnerhez, hogy a részletes ajánlatról és a tényleges árról tárgyaljanak.

A Honvédelmi minisztérium elmondta:

„A januári tárgyalásokat követően kaphatja meg az amerikai kormány módosított javaslatát a minisztérium, amelynek elfogadására a magyar kormánynak 60 nap áll majd rendelkezésére.”

Az átadandó helikopterek értéke darabonként 5 millió dollár lenne, de mivel Magyarország a legmegbízhatóbb partnerek közé tartozik ezért ettől eltekint az Egyesült Államok. A kialakított csomag árát a kiképzési, szállítási, rendszerbe állítási költségek, valamint az átvenni kívánt technikai kiegészítők (infravörös érzékelő (FLIR), éjjellátó (NVG) határozzák meg.

Az egyenlőre még ismeretlen, hogy milyen kategóriában kívánja rendszeresíteni a helikoptereket a Magyar Honvédség, rendszerben kívánja-e tartani a jelenlegi orosz technikát, a harci és közepes szállítóhelikoptereket, vagy a feltehetőleg érkező UH-1N helikopterek teljesen leváltanák a jelenleg rendszeresített eszközöket.

Szakértői vélemények szerint az „új” amerikai technika nem fogja tudni sem pótolni, sem felváltani a jelenlegi helikoptereket, ugyanis azok képességei eltérőek, és más felhasználási területre tervezték őket, amikre egyébként szükség lenne.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.