A vagyonkezelőnek valószínűleg nem fog kelleni

Forrás: omegahirek.hu

Nyakig érő gaz, rendezetlen környezet, zárt kapuk, és lereteszelt jegypénztár jelzi, valami nincs rendben a zánkai haditechnikai park körül. Míg a Balatonnál mindenki csak a jó időre és a szünidőre vár, hogy berobbanjon a szezon, a négy éve megnyitott kis katonai park kihalt. Információink szerint nem véletlenül.

 Megszűnik a zánkai haditechnikai park?

Az eszközökre még  jóval az új üzemeltetők (előbb a KIM majd az Erzsébet Vagyonkezelő Kft) megjelenése előtt kötött ingyenes bérleti szerződést a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum a Hadtörténeti Intézettel – akkor nyilván jó turistacsalogatónak tűnt a pár száz forintért látogatható haditechnikai park. Az időközben Erzsébet Táborrá vált gyermeküdülő viszont úgy tudjuk, nem tart igényt a katonai gépekre és felbontaná a megállapodást.

Ha telefonon próbálunk érdeklődni a zánkai központban, mikor nyit a haditechnikai park, a válasz, hogy „nincs az zárva, csak belülről nem látogatható”. A park varázsa ugyanakkor éppen az, hogy bárki közelről szemügyre vehesse a lokátorokat, harckocsikat, beleülhessen egy harci helikopter vagy vadászgép pilótafülkéjébe. Mindez valljuk be, a gyermekek számára maga a paradicsom. Néhány kilométerrel távolabb nem véletlenül tudnak több ezer forintot elkéri azért, hogy két kört vigyék a kíváncsi gyerekeket, akár szüleikkel együtt a régi lánctalpason. Egy ilyen gazdagon felszerelt haditechnikai park igen komoly turisztikai vonzerővel bír.

A Zánkaland Haditechnikai Park 2010-ben nyitotta meg kapuit. Az ott kiállított eszközöket, melyek a tüzérség, a páncélos és gépjárműtechnika, repülőműszaki és műszaki, valamint a logisztikai csapatok múltját mutatják be, a Magyar Honvédség újította fel, nem kis ráfodítással. A megnyitón nem más, mint Benkő Tibor vezérkari főnök, és Hende Csaba honvédelmi miniszter vágták át a nemzeti színű szalagot. Ez is mutatta a nemes cél, a katonai múlt megismertetése és a honvédelmi nevelés fontosságát.

Az avatóünnepség 2010 nyarán – Fotó:honvedelem.hu

Úgy tudjuk, az eszközöket úgynevezett nullás műtárgybérleti szerződéssel ingyenesen bocsátotta a zánkai üdülőcentrum rendelkezésére a Haditechnikai Intézet, a belépőjegyekből befolyt összeg viszont az ifjúsági centrum kasszájába került.

A Veszprémben működő Borz Helikopteres Hagyományőrző Egyesület és az országos Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület a „pletykák” hallatán felajánlották együttműködésüket, mi szerint ha az Erzsébet Vagyonkezelő Kft-nek nem kell a haditechnikai park, ők akár a meglévő helyén, ha pedig erre nincs lehetőség, együttműködve egy területet biztosító önkormányzattal, átvállalnák a működtetést, s ezzel együtt a gépek karbantartását is.

Balogh Ákos a „Borz” elnöke portálunknak elmondta, egyetlen céljuk, hogy ne szűnjön meg a park és a haditechnikai eszközök Veszprém megyében maradhassanak. „Mindenre nyitottak vagyunk és úgy érzem talán a másik oldal nyitottságával sem lesz gond. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft-t már megkerestem, a következő napokban a vezérkari főnökkel és a Hadtörténeti Intézet parancsnokával is párbeszédet kezdeményezünk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Szívesen vállaljuk, hogy az éves kötségeink megtérítése mellett a korábbi formában működtetjük szakmai alapon a parkot, vagyis ez esetben a belépőjegyekből származó bevétel az Erzsébet Vagyonkezelőt illetné. De abban a formában is szívesen visszük tovább a parkot, ha a bevételből kell működtessük” – mondta Balogh Ákos.

Úgy tudjuk, a két hagyományőrző egyesület már másfelé is kacsingat a megyében, és keresik azt a megfelelő területet, ahol elhelyezhetnék a gépeket, ha Zánkáról el kellene szállítani azokat. Felmerült az is, hogy katonai múltja és a Balaton közelsége miatt is kiváló helye lenne egy haditechnikai parknak Szentkirályszabdján. Erre azonban, ha van is megfelelő terület, a polgármesteren kívül a Haditechnikai Intézetnek is áldását kell adnia.

Kerestük az Erzsébet Vagyonkezelő Kft-t, hogy megtudjuk, mik a terveik a parkkal. Kérdéseinkre, melyeket írásban is megküldtünk, későbbre ígértek választ.

A cikk megjelent a www.omegahirek.hu hírportálon! További fotókért katt!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.