Újra nemzetközi kutató-mentő gyakorlat Pápán

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Több éves kihagyás után 2008-óta idén kerül először újra megrendezésre a COOPERATIVE SAREX 2014 elnevezésű harcászati szintű, terepen végrehajtott, nemzetközi kutató-mentő gyakorlat, melynek ünnepélyes megnyitójára 2014. szeptember 1-jén került sor az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A 2014. szeptember 1. és 12. között folyó gyakorlat az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) által kijelölt szárazföldi és légierős alakulatok együttműködésének begyakorlásáról szól, mely kifejezetten a bajbajutott légijárművek, személyzetek és utasok, valamint elszigetelődött személyek felkutatására és mentésére irányul.

A ma elkezdődő gyakorlati eseményen az MH Légi Vezetési és Irányítási központ, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtér kijelölt állománya vesz részt, kiegészülve 34 fő török helikopteres kollégával, akik egy Eurocopter AS532 Cougar típusú helikopterrel és egy kiszolgáló EADS CASA C-295 típusú repülőgéppel érkeztek, valamint részt vesz a gyakorlaton két fő szlovén megfigyelő is.

A megnyitó ünnepségen elsőként az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka Gangler László ezredes köszöntötte a felsorakozott állományt, a résztvevő nemzetek himnuszait követően.

Beszédében elmondta:

„Ugyan nem szokatlan, hogy a repülőtéren külföldi katonákkal találkozni – az immáron ötödik éve sikeresen itt üzemelő nemzetközi SAC programra tekintettel, melynek keretében 3 darab C-17-es szállítórepülőgép állomásozik itt – mégis öröm és megtiszteltetés, hogy ez a repülőtér adhat otthont ennek a magas szintű nemzetközi gyakorlatnak és a résztvevő állománynak az elkövetkezendő közel két hétben.

Bár tudom, hogy nagy teher az Önök vállán, egy igazi kihívás a kutató-mentő feladat, ugyanakkor komoly felelősség a katonák, vagy civil személyek életének mentése. A gyakorlaton ehhez a feladathoz kívánom Önöknek a legjobbakat, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjthessék és hasznosíthassák azt a szakmai pályafutásuk során.”

A parancsnoki köszöntőt követően Szűcs Pál ezredes az MH ÖHP, Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főnökének, egyben a mostani gyakorlat igazgatójának köszöntője következett.

Szűcs ezredes először a Török Légierőnek és a Szlovén Légierőnek mondott köszönetet a gyakorlaton való részvételükért, majd emlékeztetett arra, hogy azért is fontosak az ilyen jellegű gyakorlatok, mert megismerhetik a résztvevők egymás szakmai tudását, sajátos eljárásaikat, és közösen tudnak finomítani azokon, miután a közös kötelék, a NATO és az egységes szabályzataik megkövetelik ezt.

Az igazgató kitért arra is, hogy a folyamatos munka mellett reméli, hogy a szabadidőben sikerül majd a nemzetközi csapatnak megismernie egy kis szeletét Magyarországnak is, és mindehhez kíván tartalmas időtöltést, a bázison és a városban egyaránt.

A gyakorlat tehát hivatalosan is kezdetét vette, így a két hetes eseményen megnövekedett katonai jelenlétre kell majd számítani, főként kis és közepes zajhatásokkal, és főként csak a levegőben, a pápai Bázisrepülőtér, a „0” ponti lőtéren, az újdörögdi lőtér körzetében, valamint Nagyvázsony környékén és a kijelölt eseti légtereknél is.

Az első hét során a nemzetközi csoport elméleti foglalkozásokkal kezd, rögtön a holnapi napon, majd megismerkednek a repülőtér biztonsági és különböző rendszabályaival, melyek a gyakorlat egészére érvényesek lesznek majd. A tényleges repülési feladatok leginkább csak a hét végén várhatóak, ekkor különböző szoktató repüléseket végeznek majd, hogy a török kollégák is megismerhessék az idegen környezet sajátosságait, veszélyforrásait.

Majd ezen feladatokat követően a gyakorlat második hetétől térnek rá a speciális kutató-mentő feladatok gyakorlására, melyekről reményeink szerint a későbbiek folyamán tudunk majd beszámolni…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.