A 2014-es év legnagyobb hadgyakorlata kezdődik ma

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU Archív

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) az elmúlt 3 évben megújította, korszerűsítette a felkészítés, kiképzés rendszerét így 2014-ben egy összehangolt, költséghatékony és minden haderőnemet megmozgató, igazi összhaderőnemi gyakorlatsorozat veszi kezdetét 2014. szeptember 8-án, azaz a mai napon.

A KÖZÖS FELLÉPÉS 2014-nevet viselő gyakorlat, melynek elemei között szerepel majd éleslövészet is, a Magyar Honvédség 1300 katonáját és 400 technikai eszközét mozgatja meg és 40 napig tart a kitelepülésekkel és hazatelepülésekkel együtt.

Erről sajtótájékoztató keretében számolt be, még múlt csütörtökön, Várpalotán, az MH ÖHP Szárazföldi Haderőnem Főnöke Dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a honvédségnél megszokott „nyári szünetet” követően az új rendszer keretében, a különböző műveleti feladatokra és a készenléti szolgálatokra kijelölt állomány esetében biztosítani kell a szervezetszerű alegységek képességmoduljaiból feladatorientáltan összeállított kötelékek (alkalmi harci kötelék, harccsoportok) együttes, összhaderőnemi, összfegyvernemi kiképzését, így a költséghatékonyság mellett a közös kiképzés és gyakorlatozás nyújtotta előnyök, lehetőségek is érvényesülni tudnak.

A KÖZÖS FELLÉPÉS 2014 bár egy kiemelt jelentőségű gyakorlatot takar, azt mégis több különálló, de mégis az egyes elemek összefüggésével végrehajtásra kerülő kisebb gyakorlati és kiképzési események alkotják.

Ezek a gyakorlatok a következők lesznek:

 • „KIVÉTELES MEGOLDÁS 2014” az MH Különleges Műveleti Osztag összekovácsolására és SOFEVAL (Special Operational Forces Evaluation) ellenőrzésére szervezett gyakorlat;
 • „BÁTOR HARCOS 2014” összekovácsolási és komplex harcászati gyakorlat, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalj Zászlóalj Harccsoport felkészítése;
 • „IRON CAT 2014” az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és a Szerb Folyami Flottilla légvédelmi lőgyakorlata valamint COUGAR toronygéppuska (NSZVT) lövészet;
 • „STRONG WILL 2014” magyar-francia cserekiképzés, mélységi felderítő feladatok végrehajtása éleslövészettel egybekötve;
 • „BOCSKAI TÜZE 2014/2” aknavető és páncéltörő egyéni és kötelék lőgyakorlatok és a közvetlen légitámogatás (Emergency Close Air Support- CAS/ECAS) igénylésének gyakoroltatása;
 • „HARCOS PROGRAM, GYALOGOS HALADÓ TANFOLYAM 2014/2” A Magyar Honvédségben szolgáló személyi állomány gyalogos harcászati képességének fejlesztése;
 • „REJTETT PORTYA 2014” felderítő szakharcászati gyakorlat;
 • „BLACK HORSE 2014” MH Műveleti Tanácsadó Csoport 4. váltásának felkészítése és zárógyakorlata;
 • „LEVEGŐ – FÖLD ÉLESLÖVÉSZET”Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis éleslövészete;
 • „V4 EU Harccsoport” az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj által biztosított műszaki modulban résztvevő erőinek összekovácsolása;
 • MH 5. Bocskai István Lövészdandár „ROLE-2” műveleti képességének, a század szintű szakorvosi egészségügyi ellátó helynek a kialakítása;

Továbbá, mint arról korábban beszámoltunk ezzel egy időben zajlik szeptember 11-ig a COOPERATIVE SAREX 2014 nemzetközi helikopteres kutató-mentő gyakorlat is, a vendég török állománnyal és egy Eurocopter AS532 Cougar típusú helikopterükkel együttműködve, továbbá szlovén megfigyelők részvételével.

1 (21)

A KÖZÖS FELLÉPÉS 2014 gyakorlat főbb céljai között szerepel többek között fejleszteni, felmérni és ellenőrizni a Különleges Műveleti Osztag képességét, felkészíteni az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Zászlóalj Harccsoportját magas intenzitású műveletek végrehajtására, a harctevékenységek minden fajtájára, gyakoroltatni a megerősítő és támogató modulelemek parancsnoki állományát, bővíteni és fejleszteni a háborús vezetés-irányítás területen meglévő ismereteket gyakoroltatni a Műveleti Tanácsadó Csoport állományát a honi területen kívüli béketámogató műveletek tervezésére, szervezésére és végrehajtására valamint a magyar és szerb hadihajós állományok szakmai felkészültségének erősítése, és az állomány összekovácsolása is.

Az eseményen a Honvédség megannyi alakulata részt vesz, a fő végrehajtó katonai szervezetek között felsorolhatjuk az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljat és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredet.

A gyakorlaton továbbá az alábbi katonai szervezetektől vesz részt kijelölt állomány:

 • MH Összhaderőnemi Parancsnokság
 • MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred
 • MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ
 • MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj
 • MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj
 • MH Bakony Harckiképző Központ
 • MH Katonai Közlekedési Központ
 • MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis
 • MH 86. Szolnok Helikopter Bázis
 • MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred
 • MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred
 • MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ
 • MH Légi Vezetési és Irányítási Központ
 • MH 54. Veszprém Radarezred
 • MH Légijármű Javítóüzem
 • További katonai és külső együttműködő szervezetek kijelölt állománya (Honvédelmi Minisztérium, Honvéd Vezérkar és alárendelt katonai szervezeteitől valamint a Belügyminisztérium és az Országos Mentőszolgálat illetékes szervezeteitől)

Ezen utóbbi katonai szervezetek állománya egyrészt, mint megerősítő támogató és modulelemek vesznek részt a gyakorlatokon, másrészt a gyakorló és lőterek optimális kihasználása érdekében, saját kiképzési foglalkozásaikat is végrehajtják.

Így például az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-8-as és Mi-17-es szállítóhelikopterei levegő-föld éleslövészetet, továbbá a DOOR GUNNER-ek, azaz ajtólövészek is éleslövészetet hajtanak végre.

IMG_0339

Ezen kívül több részfeladatuk is akadni fog a következő hetek során, mint például légi összekötő tiszti feladatok az MH Zászlóalj Harccsoport és különleges műveleti alegység részére (hajózó és ERICS), deszant szállítása, kirakása és kiemelése, ejtőernyős deszant dobása, különleges műveleti csoport kirakása és kiemelése, ECAS biztosítása (Emergency Close Air Support – Vészhelyzeti Közvetlen Légi Támogatás) repülések irányítása és a szárazföld számára történő oktatása az ERICS által, valamint feladatuk lesz éjszakai helikopter-leszállóhely kialakítása és fénytechnikai biztosítása.

A helikopterek ezúttal a jól megszokott régi-régi Újmajori tábori leszállóhelyre történő kitelepülés helyett az MH Pápa Bázisrepülőtérre települnek át, innen hajtják majd végre a kiszabott feladatokat. A dunántúli térség lakossága már az előző napok során fel is figyelhetett egy-egy átrepülő szállítóhelikopterre…

A KÖZÖS FELLÉPÉS 2014 gyakorlat egyébként szintén büszkélkedhet nemzetközi vonatkozásokkal is, 15 fő francia felderítő katona vesz részt egy francia – magyar cserekiképzés keretében, 55 fő a szerb folyami flottilla állományából az IRON CAT gyakorlaton, az USAEUR kijelölt állománya Németországból, az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Európában állomásozó haderejétől a Különleges Megoldás 2014 gyakorlaton és több külföldi delegációt, látogatókat valamint megfigyelőket is vendégül lát hazánk a gyakorlati esemény ideje alatt.

20131008-DSC_0077

A katonai erők kitelepülése már 2014. szeptember 02-án megkezdődött, több ütemben, vasúton és közúton. Nagyobb csapatmozgások egészen szeptember 9-ig várhatóak még, illetve a visszatelepülés időszakában október 17-ig. Közúton több menetoszlopban történő nagyobb átcsoportosítás is várható méghozzá Debrecen helyőrségből 57 darab technikai eszköz három menetoszlopban egészen szeptember 8. hétfő hajnaláig, továbbá Hódmezővásárhely helyőrségből négy menetoszlopban 67 darab technikai eszköz egészen szeptember 9. kedd hajnalig.

A 2014. szeptember 8. és október 17. között zajló gyakorlat ideje alatt a lakosság megnövekedő katonai jelenlétre, erős lőtéri zajhatásokra számíthat a Jutaspuszta-Újmajor katonai gyakorlótér, a „0 ponti” lőtér és a Központi Lő és Gyakorlótér Bakonykúti szektorában, továbbá katonai feladatok végrehajtására éleslövészet nélkül Újdörögd – Várpalota és Veszprém térségében.

A lőtér környéki városok és községek lakosságát a gyakorlattal kapcsolatban a Civil Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ mobil csoportjai a nap 24 órájában készséggel tájékoztatják, fogadják hívásaikat és bejelentéseiket, a +36-30-241-9433 -as telefonszámon.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.