Közös kötelékrepüléssel kezdődött a Logical Decision 2012 első napja

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

A 2012. szeptember 4-én megtartott hivatalos megnyitót követően szeptember 5-én a Logical Decision 2012 gyakorlaton részt vevő magyar, lengyel, macedón, szlovák állomány egy közös kötelékrepülési feladattal kezdte az első repülési napot.

„Egy hagyomány gyakorlatilag, hogy minden első napon a legelső felszállás egy nagy összekovácsoló kötelékrepülés.” – fogalmaz Simon Péter őrnagy a gyakorlat igazgatója.

Az esemény különlegességét a nyolc egyszerre felszálló helikopter látványán kívül az is adta, hogy mind a négy nemzet orosz gyártmányú Mi-24-es harci- és Mi-8/17-es szállítóhelikopterekkel vesz részt a gyakorlaton. Továbbá érdekes volt, hogy több különböző altípus/modernizáció repült együtt (Mi-24 V, P; Finnországtól átvett Mi-8, Mi-17, Mi-17-1V).

A szárazföldi csapatokkal is együttműködő „találkozó” jövő hétvégén zárul, mely nagy múltra tekint vissza, hiszen idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében.

Az európai helikopterpilótáknak, műszakiaknak szóló gyakorlat célja a tapasztalatcsere, egymás képességeinek, eljárási módszereinek megismerése, hiszen NATO tagként akár éles helyzetben is együttesen kell különböző helyzeteket megoldani, például, a szárazföldi csapatok tevékenységét támogatni.

Légierős és szárazföldi alakulatok részvételével zajló gyakorlat célja többek között a tapasztalatcsere, egymás képességeinek, eljárási módszereinek megismerése, hiszen misszióban és műveleti területen akár éles helyzetben is együttesen kell különböző helyzeteket megoldani, például, a szárazföldi csapatok tevékenységét támogatni.

A szolnoki katonáknak és persze külföldi társaiknak ez a két hét további remek lehetőség arra is, hogy a már műveleti területen megszerzett tapasztalatokra építve gyakoroljanak, újdonságként mindannyian megismerjék milyen, amikor egy kétszintű törzs, egy összhaderőnemi és egy zászlóaljszintű segíti a parancsnokok munkáját.

Magyarország számára ez miért is fontos?

„Azért fontos ez, mert mi magyarok is már 2010 óta jelen vagyunk helikopteres mentorcsoportokkal műveleti területen Afganisztánban, és nagyon sok országot – már eddig is – sikerült idecsábítani, akik már kint voltak olyan helyeken ahova mi készülünk vagy majd egyszer menni fogunk és rengeteg olyan hasznos dolgot elmondtak arról, – amikre nekünk jobb, ha már békeidőben, itthoni területen felkészülhetünk – amivel ott találkozunk.” – tudtuk meg a gyakorlatigazgatótól.

Az esemény forgatókönyve is ennek megfelelően lett kidolgozva, a várható feladatok között szerepel például éleslövészet, éjjellátós (NVG) repülések és feladatok végrehajtása, szárazföldi csapatok MEDEVAC (sebesültek mentése) kiemelése.

Simon Péter őrnagy fontosnak tartja azt is, hogy az ilyen alkalmak során lehetőség nyílik a katonák közötti ismerkedésre, így a műveleti területen már barátokként találkozhatnak, ez pedig pozitív irányba tereli munkájuk sikerességét, hatékonyságát.

A nyitókötelék szerda délután 16 óra környékén indult és egyből egy összetett feladat került végrehajtásra.

A szolnoki repülőtér felszállópályáján alakzatba rendeződő helikopterek felszállás után egy iskolakör repülése után a táborfalvai lőtér felé vették az irányt, ami az események fő helyszíne, majd itt a kötelékből kiválva egy magyar Mi-8-as egyből egy új feladat végrehajtásába kezdett. Hogy mi volt ez? Arról hamarosan következő cikkünkben olvashattok.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.