A szerencsétlenségnek van két túlélője is, akiket súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Szerző ; Fotó: Benedek Levente

Péntek délután:

Az IAR 330 Puma SOCAT típusú harci helikopter az aranyosgyéresi katonai támaszpontról szállított katonákat Nagysinkre (Cincu) egy hadgyakorlatra.

A baleset egy erdős, nehezen megközelíthető térségben, rossz látási körülmények között történt. Egyes szemtanúk szerint a helikopter már a levegőben kigyulladt, és a pilótának az utolsó pillanatokban sikerült kivezetnie az égő helikoptert a lakott térségből.

elicopter_prabusit_in_rusia_trei_oameni_au_murit_99164_1_600x400_74728700

Fotó: romaniatv.net

A helyszínre indult Gabriel Oprea belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Mircea Dusa védelmi miniszter. A védelmi tárca tájékoztatása szerint a baleset körülményeit – szakértők bevonásával – a katonai ügyészség vizsgálja ki. – írja a maszol.ro

Péntek délelőtt történt:

Katonai helikopter zuhant le péntek délelőtt Szeben megyében, melynek fedélzetén előzetes hírek szerint 10 ember tartózkodott. A helikopter Szászszentlászló (Laslea) és Almakerék (Mălâncrav) falvak közelében a hegyekbe zuhant.

A helikopter egy román gyártású IAR 330 Puma volt az aranyosgyéresi (Câmpia Turzii) légibázison települő 713 század flottájából. A friss helyszíni tudósítások szerint a katasztrófának két túlélője van akiket súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, a szászmedgyesi Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) egységei már a helyszínen vannak, de akadályozza a mentés végrehajtását a nehezen megközelíthető helyszín.

helik

Fotó: maszol.ro

Mircea Dușa védelmi miniszter a RomâniaTV-nek nyilatkozva elmondta a helikopter Tordáról szállt fel, és egy román – amerikai katonai gyakorlaton vett részt. – Beszéltem Raed Arafat államtitkárral, aki azonnal a helyszínre küldött egy SMURD helikoptert is – mondta a miniszter, ami feltételezhetően a nehéz terepviszonyok miatt is segíti majd a mentési munkálatokat.

A turnulsfatului.ro című nagyszebeni hírportálnak nyilatkozó helyi lakosok arról számoltak be, hogy a szemmel láthatóan irányítását vesztett helikopter kétszer is átrepült Jakabfalva fölött, mielőtt eltűnt a szomszédos erdőben, egyes források pedig a helikopter hajtóművében repülés közben keletkezet tűzről is beszélnek.

1236944_661311387227319_2139231648_n

Kutató-mentő gyakorlaton, Magyarországon 2013-ban.

Ugyan ilyen típusú helikopter járt hazánkban is, még 2013 őszén egy közös magyar-román kutató-mentő gyakorlat miatt, melyről portálunk is beszámolt, szerencsére akkor nem történt semmi rendkívüli. A baleset annak fényében is szerencsétlenül jött, hogy a Magyar Honvédség a közeljövőben tervezi szállítóhelikopter flottájának cseréjét, és igaz nem a román liszensz alapján gyártott, hanem az Airbus Helicopters AS532AL Cougar típusú – a románnal szinte megegyező – helikoptere is jó esélylel indul a tenderen, noha egy-egy katasztrófa mindig elbizonytalanítja a vásárlókat…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.