Gripen és helikopter is lőtte a célokat

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos – Napló

Összehangolt levegő-föld éleslövészetet hajtottak végre, a Magyar Honvédség két alakulatának légi eszközeivel a Veszprém és Várpalota térségében található lő és gyakorlótéren. A mostani éleslövészet a pilóták jártasságainak megőrzése mellett azért volt különleges, mert egyben az előretolt repülésrányitók négyhetes komplex szakfelkészítésének záróeseményeként zajlott le. Ennek keretében együtt gyakoroltak az előretolt repülésirányítók, az összhaderőnemi tűzmegfigyelők, a légi összekötők és maguk a vadászpilóták is.

ba0409hadgyakorlat10

A JAS-39-es Gripen vadászgépek mellett, Mi-8-as szállítóhelikopterekkel és az MH Bakony Harckiképző Központ Ellenerő (OPFOR) százada által támogatott szakfelkészítés, március 16-án, elméleti képzéssel indult Szolnokon, majd ezt követően került sor a napokban a gyakorlótéri megmérettetésre. Fő céljáról Lakatos István főhadnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoportjának csoportparancsnoka lapunknak elmondta: a nemzetközi és a magyar szabályzók előírják, hogy a NATO és amerikai jogosítvánnyal rendelkező előretolt repülésirányítók, meghatározott minőségi és mennyiségi rávezetéseket kell, hogy végrehajtsanak azért, hogy a „harckész” státuszuk meglegyen, és akár műveleti területen is alkalmazhatóak legyenek.

A gyakorlatban részt vettek a tatai Összhaderőnemi Tűzmegfigyelők is, továbbá most először két cseh előretolt repülésirányító is csatlakozott a végrehajtáshoz. Velük együtt hajózó beosztásban lévő magyar légi összekötő tisztek is dolgoztak a területen.

ba0409hadgyakorlat25

Utóbbiaknak fontos szerepük van a levegő-föld támogató feladatok tervezésében, szervezésében és koordinálásában, a nemzetközi gyakorlatokon, vagy éppen a missziós szerepvállalások során. Fontos, hogy minél jobban átlássák, tudják, hogyan segíthetik leginkább a levegőből a szárazföldi erőket.

Lakatos főhadnagytól megtudtuk továbbá, hogy a harcászati helyzet kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a feladat összetett és valósághű legyen. Az egy időben, – persze megfelelő elkülönítésekkel – a lőtéren tevékenykedő menetoszlop, az azt támogató Gripen vadászrepülőgép és az ajtólövészeti, úgynevezett DOOR GUNNER feladatot végrehajtó szállítóhelikopter, a napjainkra újból előtérbe kerülő hagyományos hadviselés gyakorlására is kiváló lehetőséget nyújtott.

ba0409hadgyakorlat36

A foglalkozások egyébként nem csak nappal, hanem napnyugta után is folytatódtak, ekkor Újmajor térségében a vadászgépek célravezetését gyakorolták.

A tavaszi és az őszi időszakban, a korábbi évekhez hasonlóan ismét nagyüzem lesz a gyakorlótéren, ahol több nemzetközi gyakorlat és számtalan kisebb-nagyobb kiképzési esemény kerül megrendezésre.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.