Nagyköveti látogatás a vadászrepülőknél

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente

Colleen Bell az Egyesült Államok budapesti nagykövete amerikai felségjelzésű különgépével és a magyar készenléti Gripen géppár kíséretével érkezett az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra 2015. április 24-én délelőtt, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter kíséretével tekinthette meg a magyar vadászrepülők bázisát.

A protokollrendezvények szünetében sajtótájékoztató keretében a két ország szoros katonai együttműködéséről, és annak jövőbeli folytatásáról, beszéltek, Hende Csaba elmondta – a megbeszélések során érintett fontos szakmai kérdések mindegyikében szoros és szétválaszthatatlan együttműködés folyik a magyar és az amerikai haderő között. Mindez igaz a V4-es uniós harccsoportban vállalt, a közvetlen légi támogatást (Close Air Support) érintő magyar szerepvállalásra, illetve általában véve a teljes Gripen-programra, hiszen utóbbi úgy kiképzési, mint a fegyverzetet érintő kérdésekben sem képzelhető el az Egyesült Államok segítsége nélkül. –

Emellett a honvédelmi miniszter kifejtette a nemzetközi szerepvállalások során is nagy az egyetértés és sikeres a közös munka, mely feladatok a legnagyobb kihívást jelentik a légierő számára. Hende Csaba itt, a tavaly október 4-e óta az olaszokkal közösen, Szlovénia felett végzett légtérrendészeti tevékenységet, illetve a balti államok légtereinek szeptemberben kezdődő, négy hónapon keresztül történő biztosítását említette meg.

Újságírói kérdésre, a miniszter nem menekülhetett a kényelmetlen témák elől sem, hiszen a Hír Tv riportere a helikopterbeszerzési tender helyzetéről faggatta. A kérdés kapcsán kiderült a Honvédelmi Minisztérium felelősségi és hatáskörébe tartozó feladatok elvégzésre kerültek most pedig a források megteremtésén dolgoznak, melyet egyértelműen a honvédségi költségvetésen kívül kell megtalálniuk. – Bízom benne, hogy ezek az erőfeszítések belátható időn belül sikerre vezetnek – mondta Hende.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.