Tragikus balesetre emlékeztek

Forrás: Balogh Ákos – Napló

A végzetes katasztrófa után 14 évvel, akárcsak minden évben, emlékezők szűk köre gyűlt össze a Veszprém melletti “0” ponti lőtéren, hogy virágokat helyezzenek el a baleset helyszínén.

A család, barátok, és bajtársak nem felejtik el ezt a napot, 2001.04.12-én ugyanis 10 óra 47 perckor nappal, egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a Magyar Honvédség két Mi-24-es harcihelikoptere, majd kényszerleszállást hajtottak végre, melynek során a vezérgép személyzete életét vesztette.

ba0412loter6_resize3_800x600

A délelőtti megemlékezésre összegyűltek együtt vonultak ki a katasztrófa színhelyére, ahol emlékhely került kialakításra. A hangulat bár komor, ennyi év távlatából mégis vidáman emlékeztek vissza Sápi Zoltán százados helikoptervezetőre és Nagy László főhadnagy fegyverzeti operátorra kollégái, barátai, akik a lőtéri céldomb elé állított egyszerű emlékhelynél néhány perces néma csenddel adóztak pilótatársaik emléke előtt, s egy-egy szál virágot helyeztek el.

A megemlékezés ezt követően a Vámosi úti temetőben folytatódott, Sápi Zoltán sírjánál, ám még az indulás előtt, az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori parancsnoka Simon Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes a helyszínen máig felellhető roncsdarabokat emelve fel a földről, elevenítette fel a tragikus eseménysorozatot…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.