Légi lövészek és éleslövészet a „0” ponton

Szerző: Balogh Ákos; Fotó: Balogh Ákos

2011. április 11-15 között éleslövészetet hajt végre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Harcihelikopter Zászlóalja.

Április 12-én, kedden délelőtt, a Szállítóhelikopter Zászlóalj is csatlakozott a lövészeti feladatok végrehajtásához. Két darab Mi-8 típusú közepes szállítóhelikopterrel települtek ki Szolnokról a zászlóalj katonái, melyekkel biztosították a délelőtt folyamán a fedélzeti lövészek felkészítését, kiképzését a Magyar Honvédség Mi-17 Légi Kiképzés támogató Csoport (AMT MI-17) missziójába.

A „szállítók” közösen hajtották végre repülési feladataikat a Harcihelikopter Zászlóaljjal. A harci- és szállítóhelikopterek felváltva repültek a célok fölé, hogy a fedélzetükön lévő légi lövészekkel, valamint fedélzeti fegyvereikkel tüzet vezessenek azokra.

A megfelelő számú éles lőszer ellövésével kiképezték a lövészeket arra, hogy az afganisztáni misszióban egy adott fedélzetről képesek legyenek a helikopterek repülését, valamint le- és felszállását biztosítani.

Azon kívül, hogy ezt a képességet sikeresen elsajátították a katonák, missziós feladatukból adódóan megszerzett tudásukat át is kell majd adniuk az afgán haderő katonái számára. A most végrehajtott készségfejlesztés után a magyar fedélzeti lövészek ebben a feladatkörben is helyt tudnak majd állni az ázsiai országban.

A délelőtti gyakorlat után a Szállítóhelikopter Zászlóalj katonáinak feladata volt a „0” ponti lőtér biztosítása. Erre egy Mi-8-as szállítóhelikopter lett kijelölve.

A gép és személyzetének feladata egy esetleges nagyobb lőtéri tűz felgyúlásakor a BAMBI-Bucket-tel történő oltás lett volna, melyre szerencsére nem volt szükség.

A „harciak” gépágyús, valamint nem irányított rakétás lövészete során ugyan keletkeztek kisebb tüzek az aljnövényzetben, de ezeket, a lövészetet biztosító tűzoltó személyzet képes volt eloltani.

A keddi napon a Szállítóhelikopter Zászlóalj feladata volt a lőtéri repülésvezetői feladatok ellátása is.

Szerkesztőségünk április 14-én, csütörtökön a helikopterek előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontjára (FARP – Forward Arming and Refueling Point) látogathat majd ki, melyről szintén beszámolunk kedves olvasóinknak.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.