Folytatódott a Helikopter Bázis lövészete

Szerző: Balogh Ákos; Fotó: Balogh Ákos

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis éleslövészetet tart 2011. április 11-15 között. Szerkesztőségünk 2011. április 14-én, csütörtökön a Veszprém melletti Jutaspuszta – Újmajor leszállóhelyen, azaz a Helikopter Bázis előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontján járt, ahol lehetőségünk nyílt megtekinteni a Harcihelikopter Zászlóalj lövészetét.

A tábor parancsnokától Lázár Béla őrnagytól megtudtuk, hogy az április 11-i héten kezdődő lövészetre, a zászlóalj két darab Mi-24-es harcihelikopterrel, valamint a repüléseket biztosító logisztikai és repülőműszaki elemekkel települt ki.

A kiképzési célból végrehajtott levegő-föld éleslövészet során a helikopter fedélzeti fegyvereinek gyakorolták a rendeltetésszerű használatát.

A mostani alkalommal a 336-os oldalszámú Mi-24 P valamint a 716-os oldalszámú Csőrike II. díszfestésű Mi-24-es 30 milliméteres gépágyújával (Mi-24 P), 12,7 milliméteres géppuskájával, valamint az Sz-5 és Sz-8 típusú nem irányított rakétájával hajtották végre a feladatokat.

Ezzel összefüggésben a helikopterek fedélzetéről a gépkarabéllyal történő éleslövészetet is gyakorolták a Mi-24-es deszant teréből.

Az előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pontra hétfőn érkező helikoptereseknek a keddi, szerdai és csütörtöki napokon volt lehetősége a lövészeti feladtok teljesítésére, majd ezeket befejezve pénteken visszatelepültek a szolnoki bázisukra.

A keddi napról készített képgalériánkban, már megtekinthettétek a harcihelikopterekről a „0” ponti lőtéren készített fotóinkat, most azonban, a csütörtökön készített fotógalériánk került feltöltésre.

A gyakorlat ezen a napon délután 16 órai kezdettel indult, és egészen este 22 óráig tartott. Ez alatt lehetőségünk nyílt a fel- és leszállásokat, valamint a gépek töltését, felkészítését megörökítenünk.

Sajnos az időjárás nem volt túl kedvező.”Amit olvasunk erről a tankönyvben, azt most tapasztalhatjuk a valóságban” – mondja Lázár Béla őrnagy a csütörtöki időre. Eső, hideg, viharos szél, kevés napsütés. Talán így lehetne jellemezni a napot. A gépeken dolgozó kiszolgáló személyzetnek embert próbáló feladat volt délutántól egészen estig az esőben, viharos, hideg szélben dolgozni, a helikopteren lévő pilóták gyomrát pedig egy egy nagyobb széllökés keverte fel a repülések során.

Természetesen a kiváló rutinnal rendelkező műszaki személyzetnek és a pilótáknak így is sikerült a kiszabott mennyiségű lőszert és rakétát betöltenie és ellőnie, tehát, egy újabb sikeres kiképzési lövészetet tudhat maga után az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Harcihelikopter Zászlóalja.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.