IRON CAT 2014 éleslövészet a „0” ponton

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos , Videó: Balogh Sándor

2014. szeptember 14. és 19. között került megrendezésre az a magyar-szerb hadihajós gyakorlat, melynek idén, mint minden második évben, hazánk, és a „0” ponti lőtér adott otthont.

A gyakorlat, mely a KÖZÖS FELLÉPÉS 2014 kiképzési rendezvénysorozat keretében, annak kiemelt eseményeként került megrendezésre, lehetőséget biztosított a két nemzet hadihajósai számára, a közel azonos típusú fegyverzettel történő közös éleslövészeti feladatok végrehajtására, valamint a rendszeresített lőszerek hatástanulmányi vizsgálatára, a különböző típusok romboló hatásának megismerésére is.

Az amúgy az AM aknamentesítő hadihajókra szerelt fedélzeti csöves légvédelmi eszközök, azaz a PAV-1, 20 milliméteres, egycsövű, 71M jelölésű gépágyú és a PAV-4, 20 milliméteres, négycsövű, 75M jelölésű gépágyú ezúttal, vízi lőtér hiányában utánfutóra szerelve érkezett meg az MH Bakony Harckiképző Központ „0” ponti lőterére, ahol a gyakorlat során mind földi, mind pedig légi célokra is gyakorolhatták a lövészetet.

Ez utóbbi újdonságnak számít ugyanis a HM EI Zrt. által kifejlesztett „METEOR” elnevezésű célrepülőgépekre, drónokra először lőhettek a katonák.

A magyar és a szerb haderő között 2011-ben jött létre a jelenleg is tartó szakmai együttműködés, melynek értelmében a két hadsereg katonái évente közös légvédelmi lőgyakorlaton vehetnek részt, hiszen mindkét fél ugyan olyan hadihajókat és azokon közel egyező fegyvereket használ. Az együttműködés lényege az is, hogy miután évente változó helyszínen, egymás országaiban kerül megrendezésre az éleslövészet, lehetőség nyílik a szerb vízi lőtéren ténylegesen a hajók fedélzetéről is gyakorolni a légvédelmi gépágyúk használatát.

2014. szeptember 18-án az éleslövészetet megtekintette Aleksandar Živković altábornagy, a szerb szárazföldi csapatok parancsnoka, Adrija Andrić ezredes, a szerb Folyami Flottilla parancsnoka valamint Zlaton Jerenič ezredes, katonai attasé is, akiket Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke látott vendégül.

A lőfeladat során a felsorakozó magyar és szerb katonáknak először a 990mm hosszú és 21210mm szárnyfesztávolságú távirányítású „METEOR” célrepülőt kellett leküzdeniük, ami 400-600 méter távolságban 50-100 méteres magasságon keresztezte a lőirányt. A „METEOR” mely valójában a földről és nem az égből érkezett kiválóan alkalmas volt egy oldalra mozgó repülő imitálására.

A lövészeten két célrepülő állt rendelkezésre melyek egyenként jobbról léptek be a tüzelési szektorba, majd baloldalon elhagyva egy teljes forduló végrehajtásával ismét keresztezték a gépágyúcsövek irányát. Végül teljesen megsemmisíteni egy célrepülőt sikerült, ami azért sem volt egyszerű feladat, mert a céltárgy kezelője folyamatosan és meglehetősen hirtelen helyzetváltoztatásokkal bonyolította az amúgy is kisméretű repülő eltalálását.

A gyakorlaton résztvevő 22 szerb és 35 magyar katona közül a napi lövészet állományának a légi célokat követően további feladata volt a harcihelikopter alakját formáló 1200 és 900 méteres távolságban felbukkanó célok leküzdése, melyre 20-20 másodperc állt rendelkezésre, valamint a páncélozott szállító jármű alakját mintázó 750, 550 és 350 méter távolságban felbukkanó és 20-20-20 másodpercig látható célok megsemmisítése, mindezeken túlmenően pedig úgynevezett kemény célok, azaz kiszuperált honvédségi harcjárművek azonos távolságról történő „megsemmisítése” is.

A gépágyúk amúgy két kilométeres hatótávolságig alkalmazhatók, elsősorban légi célok ellen repesz-romboló és gyújtó lőszerekkel, de a rendszeresített vízi és parton lévő objektumok ellen is hatásos páncéltörő lőszerrel, mely képes 20-25 milliméteres páncélzat átütésére is a part közelében felbukkanó gyengén vagy közepesen páncélozott járművekkel is fel tudják venni a harcot a hadihajók irányzói.

A Magyar Honvédségben rendszeresített AM aknamentesítő hajók feladata mégis elsősorban a belvízi hajóutak akna és akadálymentesítése. A hajók képesek az ellenség által telepített, fenéken elfekvő aknák felderítésére, megsemmisítésére, valamint a már említett fedélzeti fegyverekkel a sodoraknák megsemmisítésére, mely fegyverek a gyakorlaton is látott módon természetesen a saját légvédelem mellett átvezetésnél akár hajókaravánok légvédelmét is biztosítani tudják.

Az éleslövészeti feladat befejeztével végül az eredményt figyelő magas rangú döntnöki csoport elismeréseket adott át az állomány kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjai számára.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.