A honvédség irányítja a mentést

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt , MH SZHB ; Videó: ATV

11:30

Elszabadult egy komp a Tiszán hétfő reggel, a jégzajlás következtében, majd megrekedt a folyón Ároktő és Tiszacsege között, fedélzetén egy éjjeli őrrel, akit katonai helikopterrel mentettek ki.

A Magyar Honvédség helikopterét – valószínűleg a kutató-mentő helikoptert – riasztották az elszabadult kompon tartózkodó személy kimentésére, amit ezekben a percekben végre is hajtottak, miután más lehetséges megoldást nem találtak a helyszínre vonuló katasztrófavédelmi és mentőerők, akik attól tartottak a jég bármikor összeroppanthatja a kikötőtől 500 méterre elsodródott hajótestet.

Honvédségi helikopterrel mentik a levonuló jeges ár által elsodort és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult tiszacsegei komp fedélzetéről az éjjeliőrt. A vízi járművön a mentést segítő munkatárs áll. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Értesüléseinket a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája nem erősítette meg, későbbre ígértek egy közleményt az esetről. A helyszínen tartózkodik a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  műveleti szolgálata is, ők a helyszín biztosításában vesznek részt, érdeklődésünkre Tóth Gabriella hivatalvezető elmondta a műveleteket a honvédség irányítja, megerősítette, a honvédség helikoptere hajtotta végre a mentést.

Legfrissebb információink szerint Szolnokról szállt fel egy Mi-8-as helikopter, ami néhány perce csörlő segítségével kimentette a férfit a hajóról és jelenleg hazafelé tart.

13:20

Az lhsn.hu-nak nyilatkozott Bali Tamás ezredes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, akitől megtudtuk: a kutató-mentő helikopter 20 perces készenlétben volt, mert Kecskeméten kiképzési repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei, így az MH Légi Vezetési és Irányítási Központon keresztül érkező riasztásra a kutató-mentő helikopter azonnali felszállással indult a helyszínre.

Fotó: MH SZHB

A felderítés és mentés, fedélzetre juttatás, mindössze 8 perc alatt zajlott le. Először a kutató-mentő helikopter személyzetének ejtőernyős tagját alpintechnikával a kompra juttatták, aki szakszerűen rögzítette a bajbajutott gépkezelőt a csörléshez, őt felhúzták, majd az ejtőernyős katonát is a fedélzetre emelték. – számolt be a mentés folyamatáról az ezredes.

Bali Tamás érdeklődésünkre, miszerint részt vehet-e a korábban csak bajbajutott légijárművek felkutatására és mentésére riasztható helikopter más jellegű mentési feladatokban is, elmondta: a kutató-mentő feladatrendszerének alap feladatává tették, hogy katasztrófavédelmi, katasztrófaelhárítási feladatokban is részt vehet.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.