Get Adobe Flash player

A honvédség irányítja a mentést

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt , MH SZHB ; Videó: ATV

11:30

Elszabadult egy komp a Tiszán hétfő reggel, a jégzajlás következtében, majd megrekedt a folyón Ároktő és Tiszacsege között, fedélzetén egy éjjeli őrrel, akit katonai helikopterrel mentettek ki.

A Magyar Honvédség helikopterét – valószínűleg a kutató-mentő helikoptert – riasztották az elszabadult kompon tartózkodó személy kimentésére, amit ezekben a percekben végre is hajtottak, miután más lehetséges megoldást nem találtak a helyszínre vonuló katasztrófavédelmi és mentőerők, akik attól tartottak a jég bármikor összeroppanthatja a kikötőtől 500 méterre elsodródott hajótestet.

Honvédségi helikopterrel mentik a levonuló jeges ár által elsodort és a folyó közepén a jégtáblák közé szorult tiszacsegei komp fedélzetéről az éjjeliőrt. A vízi járművön a mentést segítő munkatárs áll. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Értesüléseinket a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája nem erősítette meg, későbbre ígértek egy közleményt az esetről. A helyszínen tartózkodik a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  műveleti szolgálata is, ők a helyszín biztosításában vesznek részt, érdeklődésünkre Tóth Gabriella hivatalvezető elmondta a műveleteket a honvédség irányítja, megerősítette, a honvédség helikoptere hajtotta végre a mentést.

Legfrissebb információink szerint Szolnokról szállt fel egy Mi-8-as helikopter, ami néhány perce csörlő segítségével kimentette a férfit a hajóról és jelenleg hazafelé tart.

13:20

Az lhsn.hu-nak nyilatkozott Bali Tamás ezredes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, akitől megtudtuk: a kutató-mentő helikopter 20 perces készenlétben volt, mert Kecskeméten kiképzési repülést hajtottak végre a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei, így az MH Légi Vezetési és Irányítási Központon keresztül érkező riasztásra a kutató-mentő helikopter azonnali felszállással indult a helyszínre.

Fotó: MH SZHB

A felderítés és mentés, fedélzetre juttatás, mindössze 8 perc alatt zajlott le. Először a kutató-mentő helikopter személyzetének ejtőernyős tagját alpintechnikával a kompra juttatták, aki szakszerűen rögzítette a bajbajutott gépkezelőt a csörléshez, őt felhúzták, majd az ejtőernyős katonát is a fedélzetre emelték. – számolt be a mentés folyamatáról az ezredes.

Bali Tamás érdeklődésünkre, miszerint részt vehet-e a korábban csak bajbajutott légijárművek felkutatására és mentésére riasztható helikopter más jellegű mentési feladatokban is, elmondta: a kutató-mentő feladatrendszerének alap feladatává tették, hogy katasztrófavédelmi, katasztrófaelhárítási feladatokban is részt vehet.

6 Hozzászólás: Kompról mentett a kutató-mentő + FRISSÍTÉS

 • BARTUCZ ISTVÁN LÉGIFORGALMI IRÁNYÍTÓ:

  GRATULÁLOK AZ URAKNAK A PROFI MENTÉSHEZ. KÍVÁLÓ MUNKA.

 • Süttő Péter:

  Köszönet a légi mentőknek! Jól tudom hogy ez az egyetlen működőképes csörlővel ellátott kutató légimentő?

  • Csabai Sándor:

   Kedves Péter! A honvédségnél rendszeresített Mi8 Mi17 helikopterek alap felszereltsége a csörlő berendezés.

   • Süttő Péter:

    Kedves Sándor! Köszönöm a választ, bár a kérdés nem igazán arra vonatkozott, hogy mely típusoknál van csörlő, hanem igazából a munkára fogható darabszám érdekelt volna. Úgy tudom, hogy a működőképes darabszám az elmúlt 10 évben jelentősen megcsappant.

 • Garai Ferenc:

  Gratulálok a Fiúknak/Lányoknak!

  Ezt, így kell csinálni! A légi KM szolgálatnak ez is a feladata, megalakulása óta, a fő feladat, a légi járművek KM biztosítása mellett. Szép munka volt, végre az ügyeletes “akárki” vette a “bátorságot ” és elrendelte a riasztást.
  Ezek a magasan képzett fiúk/lányok alig várják, hogy segíthessenek , erre esküdtek fel, ez a hivatásuk, ez a szakmájuk, ez az életük, hiszen készenlétben vannak állandóan. Igen, húsvétkor is, igen karácsonykor is, igen minden hétvégén és ünnepen is. E dolgokhoz, az elhivatottság, kiképzettség mellett /ezek megvannak!/ kéne, hogy legyen üzemidővel rendelkező helikopterük is!
  A végrehajtás profi volt, gratulálok!
  Üdv: Garai Ferenc nyá. őrgy egykori KM szd.pk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.