Helikopteres deszant, és teherszállítás a várpalotai gyakorlótéren

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2014. április 7-én légideszant tevékenységet hajtott végre a Holland Királyi Hadsereg 11-es Légimozgékonyságú Dandárja a Várpalota Challenge 2014 elnevezésű nemzetközi gyakorlat keretében a várpalotai gyakorlótéren.

A délelőtt folyamán AH-64D Apache és CH-47D Chinook típusú helikopterek bevetésével gyakorlatoztak a hazánkba érkező holland katonai erők Várpalota környékén. Az esemény bárki számára szemet szúrhatott, hiszen még a belvárosban is jól láthatóak voltak a több száz méter magasan forgolódó, repkedő modern amerikai gyártmányú harcihelikopterek.

A gyakorlat fő mozzanatai mégsem itt történtek, hanem a Csórhoz közelebb eső honvédségi lő és gyakorlótér területén.

Itt harcihelikopterekkel támogatott kiképzési mozzanat zajlott le több fázisban, melynek főszereplői két Chinook helikopter és mintegy 150 fő holland katona volt.

A helikopterekkel, kijelölt területre jutattak ki gyalogos katonákat, valamint a helikopter aljára szerelt külső függesztményként terepjáró gépkocsikat és azok vontatott utánfutóit több körben is.
A körülbelül harminc méter hosszú és 12 tonna szerkezeti tömegű helikopter akár majd 13 tonnát képes külső teherként szinte bárhová eljuttatni átlagosan 250 kilométeres távolságba, viszonylag gyorsan, hiszen maximális végsebessége 315 km/h.

[flagallery gid=20]

Az szállítóhelikopterek feladatait rendszerint harcihelikopterek biztosítják, melyek feladata a leszállási terület felderítése, biztosítása, majd a deszant kirakása során a további folyamatos légtérbiztosítás.

Az AH-64D Apache egy erre a feladatra is kiválóan alkalmazható kifejezetten harcihelikopter, melyet sokféle műveleti feladatra lehet bevetni még, a fedélzetre rögzíthető különböző fegyvereknek köszönhetően. Gépágyú, irányított és nem irányított rakéták, speciális 21. századi technológiával készült infravörös és hőkamerák, sisakra szerelt célzókészülék, éjjel nappal és bármilyen időjárási körülmények közötti bevethetősége teszi napjaink egyik legjobb és legismertebb vasmadarává.

A Várpalota Challenge 2014 gyakorlat most érkezett egyébként második szakaszához, mely azt is jelenti, hogy a térségben, Pápától Várpalotáig számíthatnak a helyi lakosok megnövekedett légi forgalomra és zajhatásra, nappal és éjszaka egyaránt.

Az április 22-ig tartó időszakban a Holland Légierő és az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Európai Parancsnoksága alárendeltségébe tartozó szintén Magyarországon gyakorlatozó 12. Helikopter dandár légi járművei zavarhatják meg a szokásos hétköznapok és hétvégék rendjét, nyugalmát.

A Magyar Honvédség arra kéri a térségben lakókat, hogy fogadják megértéssel a fokozódó katonai jelenlétet, mert ez a magyar katonák számára is kiemelkedően fontos, erősíti a holland-magyar kapcsolatokat a NATO-n belül, valamint kiváló lehetőséget biztosít a NATO-erők Befogadó Nemzeti Támogatásával kapcsolatos feladatrendszer begyakorlására.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.