Gyakorló fotólövészet során ütköztek össze a helikopterek

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Tizennyolc évvel a tragédia után akárcsak minden évben, egykori pilótatársak és barátok gyűltek össze a baleset helyszínén, hogy elhelyezzék az emlékezés virágait Sápi Zoltán százados helikoptervezető és Nagy László főhadnagy fegyverzeti operátor emléke előtt tisztelegve.

2001.04.12-én ugyanis 10 óra 47 perckor nappal, egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a Magyar Honvédség két Mi-24-es harcihelikoptere, majd kényszerleszállást hajtottak végre, melynek során a vezérgép személyzete életét vesztette.

A helyszínen, a katonai lőtér célterületén csupán szerény emlékhely került kialakításra, hiszen máig használják a területet különböző katonai gyakorlatok alkalmával, azonban az egykori pilótatársak és barátok évről évre ellátogatnak ide, hogy megemlékezzenek a balesetben életüket vesztett gépszemélyzetről. Az eseményen Kiss Sándor nyugállományú repülő ezredes, az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori parancsnoka visszaemlékezésével felelevenítette a katasztrófa utáni pillanatokat, megrázó képet festve a lőtéri céldombok között lezuhant helikopterekről, a túlélő és az elhunyt pilótákról, a megdöbbenésről és a tehetetlenségről.

Az ezredes egy emléktárgyat is hozott az emlékműre melyet a megemlékező valamennyi pilóta aláírt, majd virágokat helyeztek el. A megemlékezés a veszprémi Vámosi úti temetőben, Sápi Zoltán sírjánál ért véget.

Köszönjük a HM Kommunikációs Osztályának, hogy lehetővé tette tudósításunk elkészítését!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.