Viszont folytatódik a haderőfejlesztés

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban tartotta évértékelő és feladatszabó értekezletét, melyet követően érdeklődésünkre elmondta, egyelőre nincs tervben az opcionálisan lehívható négy Mi-24-es harcihelikopter nagyjavítása.

A miniszter évértékelő beszédében egyébként példaértékűnek nevezte a haderőfejlesztés technikai vonalát, melyet az elmúlt közel fél évszázad legátfogóbb, legkomplexebb fejlesztésének nevezett. – Lehet látni, hogy nem csak a haderőnemek, hanem azok minden fegyverneme megújul, korszerűsödik és nem levetett technikai eszközökkel, hanem új, gyárból kikerülő modern eszközökkel. – fogalmazott Benkő Tibor, aki egyben köszönetet is mondott mindazoknak, akik ebben a munkában tevőlegesen részt vesznek, kiemelve hogy azon technikai eszközök kerülnek beszerzésre, amelyet a katonák meghatároztak, hiszen a beszerzéseket a katonák szakmai vezetésével dolgozták ki.

Légierős vonatkozásban a miniszteri évértékelőből kiderült, a meglévő két Airbus A319-es csapatszállító mellé, melyek a személyszállítás mellett egészségügyi kiürítési feladatot is végre tudnak hajtani beszerzésre került két Falcon 7X típusú repülőgép is, amik személyszállító és különleges rendeltetésű gépek, összefüggésben azzal a feladattal, hogy egy korszerű Magyar Honvédségnek, korszerű vezetés-irányítás technikai rendszerrel kell rendelkeznie, mellyel Európában egyébként csak nagyon kevés ország rendelkezik.

A korszerű vezetés-irányítás technikai rendszer képességének megfelelő biztosításához további egy nagy, A319-eshez hasonló kategóriájú repülőgép beszerzése van folyamatban, valamint a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság jóváhagyásával három katonai, úgynevezett rámpás szállítórepülőgép beszerzése történik meg hamarosan.

Az újonnan beszerzendő könnyű és közepes szállítóhelikopterek kapcsán megtudtuk 2019 év végén érkezik az első két H145-ös helikopter, a H225-ösök első példányai pedig 2023-ra várhatóak.

A légtérvédelemhez kapcsolódóan a honvédelmi miniszter kijelentette, folyamatban van a modern radarok és a légvédelmi rakéta eszközök, komplexumok beszerzése.

Egy korszerű Magyar Honvédség elképzelhetetlen korszerű körülmények, korszerű feltételek mellett végrehajtott katonai képzés és kiképzés, felkészítés nélkül. Éppen ezért a képzés és a kiképzés rendszerében, az oktatás rendszerében is valamit már megreformáltunk, új dolgokat indítottunk el. – fogalmazott Benkő Tibor, hozzátéve: 2018 őszétől megkezdtük a hazai pilótaképzést, ehhez négy kiképző repülőgépet vásároltunk és a továbbiakban további kiképző repülőgépekre van szükségünk, hogy azokon merev és forgószárnyas technikai eszközök hajózó állományát időben és megfelelő formába fel tudjuk készíteni.

Az évértékelőt követően érdeklődésünkre Benkő Tibor elmondta, eddig nyolc Mi-24-es harcihelikopter nagyjavítására kötöttek szerződést – de ha a helyzet úgy kívánja, a harmadik négyes turnust is lehívjuk. Egyelőre most pillanatnyilag nem gondolkodunk ebben, de természetesen ez nem zárja ki, hogy nem élünk ezzel a lehetőséggel. – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.