Képességfejlesztést hozott a nagyjavítás

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Hazánkban először éjjellátó (NVG) eszköz segítségével hajtottak végre Mi-24P harcihelikopterekkel, éjszakai levegő-föld gépágyú lövészetet a Bakonyban.

A múlt heti nappali éleslövészetekkel a pilóták helyreállították a harcihelikopteres képesség egyik fő elemét a 30mm-es gépágyú alkalmazásának lehetőségét, most pedig hétfőn először az egyszerűbb napnyugtában, majd azt követően végrehajtott iskolalövészetek után éjjellátó eszközökkel, előretolt földi repülésirányítók (JTAC) rávezetésével támadtak földi célokat Mi-24P helikopterekkel a bakonyi katonai lőtéren.

Minden kétséget kizáróan – a Mi-24-esek újbóli üzemképességén túl – képességnövekedésről beszélhetünk, hiszen egyértelművé vált a nagyjavított magyar Mi-24-esek képesek éjjel, NVG éjjellátó eszközökkel éleslövészetet és hadműveleti repüléseket végrehajtani, mely eddig ismeretlen képesség volt a hazai harcihelikopteres repülés történelmében. Jól látható a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési program keretében ipari nagyjavításon átesett helikopterek a kor követelményeihez igazodva olyan átalakításon, modernizáción is átestek mely elengedhetetlen a 21. századi hadviselésben.

A gépágyús éleslövészeteken túl várhatóan a nem irányított rakétalövészetek és remélhetőleg az irányított rakétalövészetek is sorra kerülnek majd az év hátralevő részében…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.