Kilőtt rakéta harci részeket loptak a lőtérről…

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Nem irányítható rakéták harci fejei tűntek el a táborfalvai lőtér területéről; a rendőrség az ügyben ismeretlen tettes ellen robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés miatt indított eljárást – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerda este az MTI-vel.

A minisztérium szerint a legutóbbi helikopteres éleslövészet után, mely a nemrégiben lezárult Logical Decision 2012-es hadgyakorlat alkalmával volt a Magyar Honvédség lőterén – a sorompókkal és figyelmeztető táblákkal övezett táborfalvai területről – hátra maradt levegő-föld rakéták harci fejeit ellopták.

Az éleslövészetek során előfordul, hogy a fedélzeti nem irányított rakéták (Sz-5 és Sz-8) nem tömör közegbe csapódnak, hanem például fás-bokros területre, ez pedig azt eredményezi nagy sebességükből adódóan , hogy a gyújtószerkezet nem tud elműködni, a rakéta pedig egyben maradó harci résszel darabokra szakad.

A lőtéri terület mentesítésével megbízott tűzszerészek öt fel nem robbantott 80mm-es Sz-8 rakéta harci fejeit nem találták meg.

A területcélok leküzdésére szolgáló 80mm-es fegyvernek egyébként tucatnyi változatát fejlesztették ki, amelyek főleg a harci részük tekintetében különböznek. Létezik repesz, romboló, kumulatív, világító, füstképző, acélnyilakat szétszóró, radarzavaró stb. változata is. Közös jellemzőjük a rövid égésidejű, szilárd tüzelőanyagú rakétahajtómű és a kinyíló stabilizáló vezérsíkok. Az Sz-8 rakéták 1,2-4 km közötti távolságból indíthatók. Induló tömegük 11,3-15 kg, harci részük 3,6-7,5 kg, hosszuk 1,4-1,6 méter, égésvégi sebességük pedig 474-650 m/s közötti, változattól függően. A rakéta a Mi-24-es harcihelikopteren 2 rakétakonténerből indítható összesen 40 db rakétával.

Hogy pontosan milyen harci részű rakéta tűnt el az nem ismert, azonban ez nem is fontos hiszen minden szempontól életveszélyes, a kilőtt de el nem működött eszköz. A minisztérium a közleményében is figyelmeztet arra, hogy az ellopott tárgyak közvetlen veszélyt jelentenek; a harci fejek 8 centiméter átmérőjű, 25 centiméter hosszúságú csövek, a két végén lévő furatban narancssárga anyag látható.

Hozzátették: „Az eltűnt rakéta-alkatrészeket nem szabad megmozdítani. Aki a tárgyakról információval rendelkezik, az haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107-es, illetve 112-es ingyenesen hívható számokon!”

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.