Ez történ velünk 2012-ben

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Balogh Ákos, Benedek Levente, Pénzes Károly, Pénzes Gergő ; Videó: Benedek Levente

lhsn logo1102012 első hónapjaiban az előző év végi kiállításunk fáradalmaiból egy rövid „téli álom” után vetettük bele magunkat a munkába.

Ez évben a szokásos feladataink mellett nem egy meglepetést, kimagasló lehetőséget nyújtott számunkra a sors. Természetesen mindezen eredményeknek kedves olvasóink Ti örülhettetek a legjobban, hiszen ezek által folyamatosan a legfrissebb hírekkel, képekkel, videókkal tájékozódhattatok a magyar katonai helikopteres repülés történéseiről.

Az év elején több új taggal bővült szerkesztőségünk, így olyan technikai eszközök is célunk szolgálatába álltak, melyekkel már az első kiképzési éleslövészettől kezdődően HD felbontású 16:9-es képarányú kiváló minőségű videofelvételekkel, mozgóképben is megmutathattuk mindazt, amit eddig a szakavatatlan szem csak nagyon ritkán láthatott.

2012. március első napjaiban részt vettünk az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis évi első lövészetén a Veszprém melletti Újmajor tábori leszállóhelyen és a „0” ponti lőtéren.

A helikopterek kiszolgálásáról ekkor egy több mint fél órás exkluzív filmfelvételt készítettünk, mely addig soha nem látott módon mutatta be az éleslövészeti feladatokra történő gépelőkészítést.

Májusig, részt vettünk a szolnoki Ejtőernyős és Különleges Műveleti Nap programsorozatán, missziós felkészítő éleslövészeten, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság kihelyezett kecskeméti ülésén, ahol nyilvánosan is fény derült arra, hogy az ország helikopteres képessége kritikus állapotban van, megírtunk néhány eddig civilek számára nem elérhető technikai információt, melyből kiderült többek között, hogy milyen bonyolult a helikopter üzemeltetése, továbbá szóba került az afganisztáni mentorcsoportok tevékenysége is, végül pedig Pápán kötöttünk ki, ahol a Bázisrepülőtér Repülésbiztosító Századának néhány tagja egy kiszuperált Mi-24-es kiállítási célú felújításába kezdett.

A májusi programok eléggé zsúfoltak voltak. Újból Pápára vezetett utunk ahol weboldalunk fennállása során először, végre részt vehettünk egy NVG kiképzésen (ahol a rossz időjárási körülmények nem hiúsították meg a repüléseket). Itt megismerkedhettünk az NVG nyújtotta hatalmas képességgel, mely nem más, mint az igazi fény az éjszakában. Ez a fény pedig bebizonyította, hogy éles helyzet során emberéletek múlhatnak rajta.

Pár nappal később Szolnokra utaztunk, hogy a Helikopter Bázis Családi Napjáról tudósíthassunk, nem sokkal később pedig fennállásunk során szintén első alkalommal nyílt lehetőségünk Szlovéniában megtekinteni a helikopteresek magashegyi kiképzését a LORD MOUNTAIN 2012 gyakorlat keretében. Külön említésre méltó hogy az LHSN.HU szerkesztősége volt az EGYETLEN MAGYARORSZÁGI SAJTÓ aki hajlandó volt(nem kellett sokat gondolkoznunk rajta) kiutazni Ljubljanába, erre az Afganisztánba készülő helikoptervezetők felkészítésében igen fontos eseményre.

A nyár elején egész Budapestet felforgatta a DIE HARD 5 filmprodukció forgatása. Mivel a filmben szerepet kapott egy szolnoki Mi-24-es természetesen magyar személyzettel, így mi is jócskán rohangászhattunk a nem nyilvános forgatási helyszínek után, az előre nem ismert forgatási napok szintén nem ismert időpontjaira, Budapest, Veszprém és Kiskunlacháza forgatási helyszíneken…

Itt remekül megmutatkozott a már említett újonnan összejött, de hamar kiválóan összekovácsolódott szerkesztőgárda gördülékeny együttműködése. Mondhatjuk, hogy talán egyetlen fontosabb és külsősként elkapható pillanatról sem maradtunk le és így Ti sem!

Volt repkedés a Duna felett, helikopteres menekülési jelenet egy eldugott parkolóban, hatalmas „összecsapások” Kiskunlacházán, melynek következtében sajnos egy korábban katasztrófát szenvedett magyar Mi-24-est végleg elpusztítottak, valamint felvételeket készíthetett a külföldi stáb egy igazi éleslövészeten is.

A nyár, szokás szerint kevesebb eseménnyel szolgált, hiszen ilyenkor megnő a pihenőre vonuló katonák száma, de mi ekkor sem tétlenkedtünk.

Újabb tömény szakmai cikkekkel jelentkeztünk, követve az aktuális felsőbb szintű döntéseket beszámoltunk néhány kevésbé szívmelengető eseményről is, a legnagyobb hőség kellős közepette pedig az MH Pápa Bázisrepülőtér nyílt napjára vittük helikopteres fotókiállításunkat.

Az ősz közeledtével augusztusban ismét megkezdődött az „élet” a repülés világában. Nyereményként a Magyar Honvédség fotópályázatán elért eredmény részeként több nyertessel részt vett Balogh Ákos főszerkesztő (jómagam) egy élményrepülésen Szolnokon, melyről természetesen szintén egy beszámolót olvashattatok weboldalon.

Államalapításunk ünnepén 2012-ben is látványos helikopteres programokkal kápráztatták el az érdeklődőket. Délelőtt a budapesti tisztavatás rendezvényén díszelgett három katonai helikopter, délután pedig Szolnokon láthattak a városba látogatók egy igencsak látványos helikopteres harcászati bemutatót, melyben a szolnoki helyőrség minden alakulata részt vett és persze mi is…

Ezen alkalommal először készíthetett weboldalunk sisakkamerával felvételt helikopterben, melyből mindenki számára megismerhető lett hogyan is dolgozik egy helikoptervezető. Igen fontos momentum volt ez, mert eddig ilyen videó orosz gyártású repülőtechnikában nem készült, talán igazi világszámnak mondható. A sisakkamerát támogató biztosította számunkra ez után még több alkalommal is! Az X-cam.hu –nak ez úton is köszönjük a segítségét!

Kiemelném itt is a csapatmunka fontosságát, hiszen a gyakorlati napokon helyi tudósítónktól érkezett be szerkesztőségünkhöz a friss képadag, majd csak 20-án érkezett a csapat többi része a városba. Az együttes munka nélkül nem születhetett volna ilyen színes látványos cikksorozat az eseményről…

Bár nem helikopteres vonatkozású rendezvény volt, de szerkesztőségünk néhány tagja kitekintett a nagyvilágba és részt vett a szlovákiai repülőnapon. Ez is először történt meg a weboldal működése során.

Az ősz során több nagyobb helikopteres gyakorlaton is részt vettünk. Ilyen volt a Logical Decision 2012, ahol lehetőségünk nyílt egy 10 gépes kötelék fotózására a levegőből, valamint a Deep Survival 2012 túlélőkiképzés egyik szakaszába is bepillantást nyerhettünk egy Mi-8-as és egy Mi-24-es fedélzetéről.

Az év vége felé közeledve beszámolhattunk még kutató mentő gyakorlatról, újabb éleslövészetről, megemlékezésről és sajnos egyre csak növekvő számú negatívumról is.

Tovább fokozódott a kritikus helikopteres helyzet, hiszen új beszerzés nem történt, a régi kiszuperált gépek közül többet szétbontva filléres áron eladtak, majd hogy mindenki örülhessen a fontosabb médiáknak (kivéve minket), akik amúgy az év 365 napjából mindössze talán háromszor számolnak be honvédelmi eseményekről, megmutatták a frissen akkreditált JTAC képességet, melyen Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter szerint még gyorsan megreptették a honvédelmi minisztert az utolsó néhány helikopter egyikével, majd december végén a sikeresen, komolyabb kimenetelű repeseménytől mentesen teljesített kiképzési évtől búcsúztak Szolnokon egykori veterán hajózótársakkal a bázis katonái.

Vége az évnek, gondolhatnánk, hogy az utolsó néhány héten mindenki nyugodtan pihenheti az év fáradalmait, azonban egyetlen nagyon-nagyon fontos momentumról nem szabad megfeledkezni.

Mindenki által ismert, publikus tény, hogy a honvédség jelenleg működő két Mi-24-es harcihelikopterének ez év december 31-ig van naptári üzemidő hosszabbítása…

Bár történt kezdeményezés a helyzet kezelésére, 2012.12.20-i határidővel jelentkezőket vártak több helikopter további üzemben tartása céljából, köztük a két harcihelikopter felújítására is, de ezen pályázat eredményességéről még nincs információnk, így félő hogy talán egy ideig nem lesz szarvastehén a magyar égbolton.

Mi azonban semmit sem tehetünk, az élet megy tovább, ahogy a weboldal is, ezért már a jövő évünkön kell gondolkoznunk.

Jelenleg több kapcsolat is kialakulóban van, melyek sikeressége esetén több lehetőséghez juthatunk. Ezen kívül 2013 elején szeretnénk létrehozni a katonai helikopterbarátok számára egy egyesületet, mely egyrészt a jelen történéseivel is foglalkozni fog, de nem elfelejtve a dicső múltat a helikopteres hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektet majd, valamint a honvédelmi nevelés, pályára irányítás és a Magyar Honvédség társadalmi elismertségének ügyében is segíteni szeretne a maga módján és lehetőségeihez képest.

A 2012-es év összesítésekén elmondhatjuk, hogy egy (bár erről sosem beszélünk) nehézségekkel teli, de sikeres évet zárhatunk és reményeink szerint jövőre folytathatunk is.

A sikereinkhez hozzájárul a Ti segítségetek is, több olvasónk idejét és energiáját nem sajnálva többször is kisebb nagyobb híreket, fotókat juttatott el hozzánk, ezzel is hozzájárulva a tájékoztatáshoz. Ezeket mindenkitől nagyon szívesen fogadjuk továbbra is, köszönve az eddigi munkát!

Külön szeretném megköszönni a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodájának, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis minden tagjának, az MH Pápa Bázisrepülőtér tagjainak, az együttműködő civil szervezetek képviselőinek az ez évi segítségét, munkáját, remélve ennek folytatását és legeslegelső sorban csapatunk minden egyes tagjának azt a kitartó munkát, elszántságot, szellemi és anyai hozzájárulást, ami nélkül mindez nem sikerülhetett volna. Név szerint:

Benedek Levente

Cseri Gergely

Pénzes Gergő

Pénzes Károly

Pomázi József

(A szerkesztőség tagjai bevétel és nagyobb anyagi támogatások nélkül több mint 200.000 Ft-ot költött saját forrásokból az utazási és működési költségekre, hogy a cikkeink létrejöhessenek!)

Továbbá köszönjük Nektek kedves olvasók, hogy idén majdnem ÖTVENEZREN látogattátok oldalunkat, ahol közel SZÁZEZERSZER nyitottátok meg különböző cikkeinket, videó és képgalériáinkat!

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!

Addig is engedjétek meg, hogy a már felszámolt MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori parancsnokának (1985-1993) Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes szavaival búcsúzzunk erre az évre:

„TŰZRE, VÍZRE, VASRA VIGYÁZZATOK!”

És persze egymásra is! Sikerekben, Kerozingőzben és Forgószárnyszélben gazdag, Boldog Új Esztendőt Kíván…

…a www.lhsn.hu csapata és Balogh Ákos főszerkesztő!

 

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.