Sikerekkel zárult a 2012-es kiképzési év

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2012. december 13-án, csütörtökön hagyományosan, évzáró kiképzési repüléssel köszöntek el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái a sikeresen végrehajtott 2012-es év kiképzési időszakától. Az eseményre Lamos Imre dandártábornok a bázis parancsnoka a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének tagjait is meghívta.

A „tanévzáró” repülés egy rövid eligazítással kezdődött az alakulat művelődési otthonában. Itt köszöntötte a bázis vezetősége, az aktív állomány, a nyugállományúak Veszprémből érkező kis csapatát. Szoros kötelék fűzi össze őket, hiszen az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományában kezdődött jó néhány mostani helikoptervezető – köztük Lamos dandártábornok úr – pályafutása az akkor még ezredparancsnokként, repülésbiztonsági szakemberként, oktatópilótaként (és még sorolhatnánk), szolgáló vendégek felügyelete, tanítása alatt.

Kellemes érzés volt a szolnokiak részéről megmutatni, hogy abból a kiváló nevelésből és megtanított szakmai alapokból hova fejlődtek, és hogyan töltik be azokat a munkaköröket a „mában”, Szolnokon, oly kiválóan, mint elődeik a Bakonyban anno.

A kiképzési repülési feladatok délelőtt 9 órakor kezdődtek mind a harci- , mind a szállítóhelikopter zászlóaljaknál, továbbá a kiképzőrepülő századnál.

A repülési feladatokra a zord mínuszok és a kisebb mennyiségű hó miatt a műszaki állomány már órákkal hamarabb megkezdte a gépek kiolvasztását, repülés előtti előkészítését.

A nap folyamán két Mi-24-es, egy Mi-8-as és két JAK-52-es emelkedett többször is a levegőbe a hat órás műszak alatt.

Az első repülési feladatot Lamos Imre dandártábornok hajtotta végre, mely Mi-24-es géppár repülés volt, Rolkó Zoltán alezredes megbízott parancsnokhelyettes kíséretével, majd minden jelenlévő végrehajtotta az előírt repüléseket a nap folyamán.

A nap hamar eltelt, délután 3 óra környékén leszálltak a helikopterek, a műszak elvégezte a repülés utáni ellenőrzéseket majd a téli üzemeltetés szabályainak megfelelően elvégezték a helikopterek téli takarását.

A program ez után ismét a művelődési otthonban folytatódott a repülés utáni eligazítással, a sikeresen teljesített kiképzési év köszöntésével, elismerések átadásával, az elmúlt év kiemelkedő eseményeinek felelevenítésével (ezekről weboldalunkon hamarosan bővebben beszámolunk), valamint a jelenleg külszolgálatot teljesítő Mi-35 Légi Kiképzés Támogató Csoport (AMT) nyolcadik váltásának videó konferencián keresztüli köszöntésével.

Lamos Imre dandártábornok mindenki számára megköszönte a nehezedő körülmények közötti sikeres és kiemelkedő munkát, majd hozzátette, bár erre az évre befejezték a feladataikat, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy jövőre minden folytatódik tovább.

Az este szerény állófogadással zárult a veterán kollégákat pedig baráti beszélgetésekre, egy kis múltidézőre a bázis Tiszti Kaszinójába invitálta a parancsnok.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.