Két hónap és érkeznek az „új” Mi-8-as helikopterek

Szerző; fotó: Balogh Ákos

Mint már arról beszámolt weboldalunk (link) 2010. októberében Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatást adott arról, hogy a 2012-től az afganisztáni hadszíntérre küldendő felújított Mi-17-es szállítóhelikopterekért cserébe két Mi-8-as érkezik Finnországból.

Ez akkor még nem tűnt száz százalékig biztosnak, tekintettel arra, hogy mennyi ígéret és verzió volt az elmúlt években a magyar helikopter flotta felújítására és bővítésére. Úgy tűnik megtört a jég, és az egyik ígéretből végre cselekedet lett.

A Honvédelmi Minisztérium pénteken bejelentette, 2011. áprilisára befejeződik a Finnország által felajánlott két Mi-8-as típusú szállítóhelikopter és a tartalék alkatrészeinek átadás-átvétele.

A gépeket a Többnemzeti Helikopter Kezdeményezés (MHI) keretében Finnország még az EU 2010. február 24-25-i Palma de Mallorca-i informális védelmi miniszteri ülésén ajánlotta fel a résztvevő országok bármelyikének, köztük külön Magyarországnak is, ezzel támogatva az afganisztáni NATO-erők műveleteit.

A minisztérium közleményből kiderül, hogy a felajánlott gépek jelentős repülési üzemidő-tartalékkal rendelkeznek, így jelenlegi állapotukban még hosszú ideig szolgálatban állhatnak a Magyar Légierőnél a hazaszállítás és megfelelő műszaki karbantartási munkák elvégzése után.

A helikoptereken kívül jelentős mennyiségű tartalék alkatrészt is kapunk, amivel a jelenleg rendszerben lévő három darab Mi-8-as helikoptert is ki lehet szolgálni, melyeknek amúgy a hét darab Mi-17-es szállítóhelikopterrel egyetemben már nem sok üzemidejük maradt így hamarosan nagyjavításra szorulnak.

Mindez ingyen!!! Vagyis félig-meddig ingyen ugyanis a gépek hazaszállításáról országunknak kell gondoskodnia, bár ennek költsége még így is elenyésző a gépek értékéhez viszonyítva. – tették hozzá a közleményben.

Tehát, jelenleg is tart az „ajándék” helikopterek és alkatrészek átvételéről szóló szerződés jogi előkészítése, pontosítása a szakemberek által. Tehát, ha minden jól megy (És reméljük jól fog menni, valamint, hogy nem ugyan az a sors vár erre a két gépre, mint anno az ex NDK-s Mi-24-es helikopterekre, és valóban felújítjuk őket!), 2011. áprilisában valóban megérkezik a két Mi-8-as közepes szállító helikopter, ami egy kicsit javít a helikopter flotta állapotán.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.