Szentkirályi bajtársakra emlékeztek

Szerző, Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

„Életét veszítette két katonai pilóta, egy százados és egy főhadnagy tegnap délelőtt, amikor két Mi-24-es harci helikopter gyakorlórepülés közben összeütközött és az egyik lezuhant a Veszprém megyei Gyulafirátót mellett lévő honvédségi gyakorlótéren. A másik Mi-24-es kényszerleszállást hajtott végre, vezetője és lövésze súlyosan, de nem életveszélyesen megsérült.” — Fogalmazott a sajtó 2001. április 12-én.

2014.04.12-én a katasztrófa évfordulóján a család, barátok és kollégák emlékeztek a szerencsétlenségben elhunytakra.

Az idei évben a megszokottnál többen gyülekeztek a „0” ponti lőtér bevezető útszakaszán. Ez talán köszönhető volt annak is, hogy április 12. hétvégére esett, és a kitűnő napsütéses időnek is.

[flagallery gid=21]

A találkozás és az összejövetel apropója azonban a magyar katonai helikopteres repülés egyik fekete napja volt. A 13 évvel ez előtti baleset és az elhunyt személyzet emléke máig mindenkiben elevenen él, valószínűleg sohasem fogják elfelejteni a történteket.

Nem lehet szavakat találni minderre, nem lehet megmagyarázni azt ami történt… Felfoghatatlan… De emlékezni KELL!

A délelőtt 11 órakor kezdődő megemlékezésre összegyűltek egy egy szál virággal tisztelegtek Sápi Zoltán százados helikoptervezető és Nagy László főhadnagy fegyverzeti operátor balesetének helyszínén, majd a veszprémi Vámosi úti temetőben az elhunyt helikoptervezető sírjánál.

Különös, hogy 2001. április 12-én a magyar helikopteres repülés történetében először hajtottak végre közvetlen légi támogatást a hajmáskéri lőtéren a NATO eljárásoknak teljesen megfelelően, Magyarországon viszont először  alkalmazott és számunkra újszerű eljárással.

A célokra történő rávezetés mellett, a helikopterek fedélzetén először megjelenő GPS alkalmazásával, kötelékben hajtották végre a feladatot a pilóták. A végrehajtás bonyolultsága, a feladat újszerűsége és az időjárási viszonyok együttese katasztrófát eredményezett…

Ezzel szemben a szó szerint is életek árán megtanult tudás, képesség mára rutinná vált a magyar katonai helikopteres repülésben és az afganisztáni missziós körülmények között életek múlnak rajta…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.