Emlékmenettel tisztelegtek a bostoni robbantás áldozatainak

Szerző: Balogh Sándor ; Fotó: Balogh Ákos

20130428-DSC_01852013. április 28-án a Veszprém közeli Jutaspuszta – Újmajorban sátortábor kiépítésével kezdte meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Magyarország idei legnagyobb nemzetközi, komplex hadgyakorlatát, mely a Magyar Honvédség Zászlóalj Harccsoport CREVAL ellenőrzésére szolgál. A kitelepülést követően vasárnap, a gyakorlaton résztvevő amerikai társaikkal a bostoni terrortámadás sérültjeire és áldozataira emlékezve egy 10 kilométeres emlékmenetet teljesítettek a dandár katonái.

Az esemény megnyitóján Böröndi Gábor dandártábornok az alakulat parancsnoka elmondta:

„Tisztelegünk kell az áldozatok előtt, arra kell gondolnunk, hogy ez bárhol, bármikor a világon előfordulhat. Arra kell gondolnunk, hogy nekünk az a kötelességünk, katonáknak egyenruhától függetlenül, hogy az ilyen eseményeket megelőzzük, megvédjük az állampolgárokat akár Magyarországon, akár külföldön.

Nem megengedhetőek, nem megbocsáthatóak egyesek a bostoni támadáshoz hasonló cselekedetei, de nekünk, katonáknak arra kell készülnünk, hogy ne érjenek váratlanul az ilyen támadások, az aszimmetrikus hadviselés, a részvét, a fájdalom és a gyász mellett azt mondjuk, megyünk tovább!”

A bostoni merénylet megrázta a világot így Magyar Honvédség katonáit is. A magyar-amerikai katonai kapcsolatok, a közös kiképzések és missziók során szövődött fegyverbarátságok egyértelművé tették a bostoni emlékmenet megrendezésének ötletét, ezzel is megemlékezve a tragédia áldozataira.

A meneten mintegy 150 fő vett részt, köztük az Ohio-i Nemzeti Gárda amerikai katonái, akik az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében készülnek fel közösen a magyar katonákkal a Műveleti Tanácsadó Csoport afganisztáni missziójára.

„A mai emlékmenettel tisztelgünk a sérültek és az áldozatok emléke előtt, lehatjuk, a fejünket elgondolkodunk, de felemeljük és megyünk tovább. Bebizonyítjuk, hogy a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár képes bármilyen feladat ellátására legyen az ország védelem vagy missziós szerepvállalás.” – utalt Böröndi dandártábornok beszédében a most kezdődő gyakorlatra, melyen közel 900 fő vesz részt több mint 600 technikai eszközzel.

Az alakulat kitelepülése Debrecenből a napokban fejeződött be, az újmajori lőtéren elkészült a résztvevő katonák sátortábora, valamint ellátásukhoz és a feladatok elvégzéséhez szükséges objektumok kiépítése.

A gyakorlati feladatok végrehajtása már április 29-én, hétfőn elkezdődik, melyek között lesz éleslövészet, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikoptereinek bevonásával közösen végrehajtott feladat és többnemzeti menetgyakorlat is.

A lövészdandár harctámogató alegységének, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljnak a parancsnokától Rédei Róbert alezredestől bővebb információkat is kaptunk a dandár és a zászlóalja által végrehajtandó feladatokról.

„A mai napon hajtja végre az „ötös” lövészdandár felkészülését a Magyar Honvédség Zászlóalj Harccsoport II. Combat Readynes Evaluation (MH ZHCS II. CREVAL) gyakorlatára. Ezen gyakorlat keretén belül van kitelepülve a felderítő zászlóalj. A kiképzési feladataink két részből állnak össze jelenleg itt a Bakonyban. Egyrészt egy harcászati felkészítést hajtunk végre, mind a csapatfelderítő, mind  a mélységi felderítő alegységeink részére, majd a második héten francia – magyar cserekiképzés keretén beül 12 francia katonát fogunk fogadni, akik végre fogják hajtani ejtőernyős ugrást a mi mélységi felderítő katonáinkkal. Ezt követően közülük hat fő a csapatfelderítő szakaszunkkal hajt végre felkészítést a másik hat fő pedig a mélységi felderítőkkel fogja végrehajtani a Bakony tájainak megismerését gyalog, nappal és éjszaka, 80-100 km-es menet végrehajtása során.”

A gyakorlat történéseiről, helikopteres eseményeiről a későbbiekben reményeink szerint újabb cikkben számolunk be nektek!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.