A bejelentés szerint lezuhant egy hőlégballon

Szerző: Balogh Ákos

2014.05.25 – 9:30:

Vasárnap délelőtti órákban érdeklődésünkre Csámpai Attila a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a tegnapi napon Szigetszentmiklósról vonult a tűzoltóság egy bejelentés kapcsán egy hőlégballon lezuhanási helyszínére (egy bejelentő látni vélte hogy lezuhant), ahol a terület földi átvizsgálását követően nem találtak semmit sem. Az elsőként a helyszínre érkező Légimentők helikoptere vizsgálta át a területet a levegőből is, majd mikor ők sem találtak semmit, akkor vonták be a keresésbe a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Szolgálatát, akik a rendőrség helikopterével közösen pásztázták át a területet.

Miután semmit sem találtak, esetleges lezuhanásra utaló jeleket sem, a keresést befejezték, és a mai napon nem is folytatják…

Ügy lezárva…??

2014.05.24-én történt:

Eddigi információk szerint szombaton este érkezett bejelentés egy lezuhant hőlégballonról.

A baleset szemtanúk elmondása szerint Dunavarsány-Délegyháza-Szigethalom térségében történt – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

ballon

A megjelölt baleseti helyszín légvonalban mintegy 10 kilométeres szakaszt jelent. Ezt kell átkutatni a helikopterekkel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő szolgálat Mi-17-es helikopterének segítségét is kérte a légi balesethez. A 24 órás Légi Kutató-Mentő készenlétet az országban két helyen keleti és nyugati körzet beosztással Szolnokon és Pápán látja el a honvédség 1-1 szállítóhelikoptere, és speciálisan kiképzett pilóta és egészségügyi személyzet, akik a körülményektől függően akár ejtőernyővel, vagy alpintechnikai eszközökkel is a balesetet szenvedő légi-járműhöz tudnak jutni, anélkül, hogy a helikopter leszállna.

A honvédségen kívül az Országos Mentőszolgálat és a Légirendészet gépe is a helyszínre repült. A Magyar Honvédség helikoptere nem sokkal fél 8 előtt szállt fel az MH Pápa Bázisrepülőtérről és 8 óra előtt el is érte a kutatási területet.

A lezuhant hőlégballont és az azon tartózkodókat valószínűleg nem találják, ezért vált szükségessé a speciálisan kiképzett katonai kutató-mentő helikopter és személyzetének riasztása.

20120509-DSC_0169

Honvédségi Mi-17-es Pápán egy évekkel ezelőtti gyakorlaton.

További információk szerint szombaton este háromnegyed tízkor pedig már meg is szüntették a feltételezetten lezuhant hőlégballon utáni kutatást – tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton este.

Csámpai Attila elmondta, hogy a rendőrség, a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársai azért nem folytatják a keresést, mert nyomokat sem találtak, ami egy esetleges hőlégballon-balesetre utalna.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az elmúlt évek során semmibe vesző honvédségi NVG éjjellátó képességet ez alkalommal már nem tudta alkalmazni a mentőszemélyzet, amennyiben tényleges katasztrófa történt úgy a katona-politikai vezetők „döntései” emberéletekbe kerülhetnek… Az éjjellátóval felszerelt helikopter személyzete ugyanis képes lenne naplemente után is, teljes sötétségben folytatni feladatát.

Amennyiben mégsem történt baleset, hanem egyszerűen csak pont az adott területen szállt le a hőlégballon úgy a helyszínre érkező helikoptereknek azonnal meg kellett volna találniuk a méretes ballont csomagoló társaságot, hiszen a művelet fél, akár egy órát is igénybe vehet…

Facebook oldalunkon egy közeli lakos videófelvételén látható a kutatást végző helikopter.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.