Az éleslövészetből éles tűzoltás lett

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Pomázi József

20130312-DSC_0400A 2013-as kiképzési év lassanként elkezdődött az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya számára, így 2013. március 12-14 között Door Gunner, fedélzeti ajtólövészek számára rendeztek kiképzési éleslövészetet az MH Bakony Harckiképző Központ tatárszentgyörgyi lőterén. Szerkesztőségünk a gyakorlat keddi napját tekinthette meg.

Bár a gyakorlat összetett, hiszen az MH Mi–17 Légi Tanácsadó Csoport (AAT) 6. váltás felkészülésének keretén belül Door Gunner lövészetet hajtanak végre az állomány tagjai gépkarabéllyal és PKM géppuskával, valamint az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj állománya egyidejűleg földi lövészetet hajt végre, a keddi napon mégis más feladat került a középpontba.

Az állomány délelőtt 9 óra 30 perckor érkezett meg Szolnokról a 6215-ös oldalszámú Mi-8-as szállítóhelikopterrel a lőtérre, majd rövid felkészülés után megkezdték a tervezett napi feladatot.

Sajnos a gyakorlásra kevés lehetőség volt ugyanis rögtön az első néhány lövés után a becsapódó nyomjelző lövedékek begyújtották a gyakorlótér aljnövényzetét.

Persze ez nem egy váratlan meglepetés volt, minden lövészet során éppen az ilyen eshetőségek miatt van kirendelve többek között tűzoltó biztosítás is a helyszínre.

A tűzoltóautó azonnal a kialakult tűz helyszínére sietett, azonban nagyon rövid időn belül hatalmas terület kapott lángra, így a BAMBI BUCKET tűzoltó berendezés készenlétbe helyezéséről döntött a lövészetvezető.

A BAMBI BUCKET egy olyan speciális tűzoltó berendezés, mely a helikopter alá függesztve képes a felmerült igények és a helikopter terhelhetőségének függvényében akár 1500 és 2500 liter közötti mennyiségű víz kiemelésére mélyebb tavakból, folyókból utána pedig a kárhelyszínre juttatására.

A készenléti parancsra a helikopter műszaki állománya azonnal megkezdte a berendezés rögzítését a helikopter alján található teheremelő kerethez, valamint a fedélzeten az eszköz ürítéséhez szükséges elektromos vezérlőegység elhelyezését. A kiemelendő víz mennyiségét eközben egy szűkítő öv segítségével állították be.

Végül a készenlétből feladat lett, mivel a földi tűzoltó berendezéssel nem lehetett megfékezni a lángokat a nagy kiterjedés miatt és a tűzoltók a helikopter segítségét kérték.

Felpörögtek a Mi-8-as hajtóművei, majd két földi technikus segítségével, akik felügyelték nehogy a forgószárny szele felkapja az üres BAMBI BUCKET-et a helikopter emelkedni kezdett. A repülés sem egyszerű külső függesztménnyel, főleg úgy hogy amolyan fékező ernyőként működik a zsák üres állapotában. Ez persze mit sem számított, hiszen a szolnoki pilóták tökéletesen ki vannak képezve erre a feladatra, így rutinszerűen tudták, mit kell tenni.

A BAMBI merítése egy Dabas közeli horgásztó vizéből történt. A helikopter egy helyben függeszkedve a vízbe engedte a tűzoltózsákot, majd miután az elmerült a gép emelkedni kezdett kiemelte a már vízzel teli BAMBI-t és visszaindult a lőtérre.

A másfél órás repülés alatt körülbelül hatszor sikerült a legintenzívebben égő területekre vizet juttatni így sikeresen megfékezték a lángokat.

A leszállás után Szilágyi Zoltán alezredes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Vegyes Kiképzőrepülő századának parancsnoka elmondta:

„A Door Gunner lövészetünk átment tűzoldásba, de úgy hiszem, hogy ez is nagyon hasznos volt az állománynak, mert ilyen feladatot ritkán hajtunk végre, pedig igen nagy precizitást követel meg a személyzettől, és közben nagyban segítettük a tűzoltók munkáját.”

Az alezredes hozzátette:

„A további két napban remélem sikerül végrehajtanunk a fedélzeti lövészek képzését, gyakorlatilag Afganisztánba készülünk a kiképzési repüléseket ott mindig Door Gunnerekkel hajtjuk végre, hiszen tudjuk, hogy a biztonsági helyzet nem olyan jelen pillanatban odakint, mint hazánkban. Tehát nagy jelentőséggel bír, hogy ők a célokat megfelelő módon azonosítsák, felderítsék, és ha kell, önvédelmi célból a gépünket a fedélzeti tűzfegyverükkel megvédelmezzék.”

A továbbiakban március 13-án csatlakozva a helikopteresekhez a 25/88-as zászlóalj gyakorlaton résztvevő állománya is a fedélzetről hajt majd végre lövészetet, hiszen az ő kiképzésükben is benne van ez a feladat és ezt csak a helikopteresekkel együtt tudják végrehajtani. Szilágyi Zoltán alezredes hozzátette: „Mi gyakorlatilag a napi élet folyamán mindig segítjük egymás munkáját…”

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.