„Feladatszabó közgyűlés” és Légierő Haderőnem Főnöki előadás a Veteránoknál

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

20130306-DSC_0149A katonai helikopteres repülés egy életforma, egy hivatás, egy szerelem, ami sohasem múlik el… A nyugállományba kerülés bár egy olyan aktív korszak vége, mely élményekkel és emlékekkel teli időszak volt és mely megismételhetetlen, a repülő ember számára mégsem múlik el egyik napról a másikra. Sőt SOHASEM! Ezért kell egy olyan közösség ahol a nyugdíjas hétköznapokból egy időre újra visszatérhet az ember azok közé a bajtársak közé akikkel éveken át szolgált Szentkirályszabadján, Pápán, Taszáron, Börgöndön, Kecskeméten vagy épp Szolnokon. Az egykori légierő nyugállományú tagjai számára az ország több városához hasonlóan Veszprémben is működik egy olyan társadalmi egyesület mely erre lehetőséget biztosít.

A Magyar Veterán Repülők Szövetségének – Veszprémi Egyesülete hosszú ideje évről évre aktív heti klubdélutánokkal és változatos időszakos programokkal tartja össze a környék és a város veteránjait együttműködve a helyi katonai alakulatokkal és társszervezetekkel.

A 2013. március 4-i hét folyamán több fontos esemény is történt az egyesület mindennapjain felül.

Március 6-án  szerdán délelőtt a klub néhány tagja tett baráti látogatást egyik tagtársuk és volt kollégájuk Magán Gyűjteményi Kiállító Helyén, ahol több ezer tárgy emlékezik a Magyar Honvédség a Légierő technikai eszközeire dicső és fekete napjaira.

A Gyűjtemény megtekintése mindannyiuk számára igazán kiemelkedő lehetőség volt szabadidejük hasznos eltöltésére. Mindenki számára akadt látnivaló, megtalálható ott például repülőgép és helikopter alkatrész, barátok és bajtársak által adományozott ruházati anyagok, személyes dokumentumok, és igazi ritkaságok is.

 

Ez úton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy szerkesztőségünk is megtekinthette a tárlatot.

A délután szintén a klub programjával folytatódott, ugyanis aznap 17 órai kezdettel rendezte az egyesület „évértékelő és feladatszabó értekezletét”.

20130306-DSC_0139

Az egyesület, mint manapság mindenki nagyon nehéz anyagi körülményekkel zárhatta a 2012-es évet, de így is büszkén kijelenthették, hogy minden tervezett és nem tervezett feladatot sikeresen megvalósítottak a rendelkezésre álló anyagi forrásokból.

A közgyűlésen résztvevő Simon Gyula Mátyás mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radar Ezred Logisztikai Zászlóaljának parancsnoka az alakulat képviseletében megköszönte a folyamatos kiváló együttműködést az egyesülettel, valamint elismerését fejezte ki azért a kitartó és áldozatos munkáért, amit a közösség végez. Ezen felül az alakulat támogatását erősítette meg ebben az évben is, természetesen a honvédség szintén szűkös lehetőségeihez mérten.20130306-DSC_0140

A gyűlés napirendi pontjaiban szerepelt a 2013-as év programtervezetének elfogadása is melyből kiderült, hogy idén is a már megszokott klubdélutáni napokon felül – melyek az aktuális hírek megvitatásával és baráti beszélgetésekkel telnek leginkább – több érdekes program valamint megemlékezés is tervezve van. Ilyen például a minden évben Veszprém-Jutaspusztán szervezett megemlékezés az ejtőernyős emlékműnél, ahol az 1941. április 12-én, felszállás közben lezuhant ejtőernyősöket szállító repülőgép hősi halottaira emlékeznek.

20130306-DSC_0148

Az aktív klubélet március 7-én, csütörtökön is folytatódott ugyanis a MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) Veszprém Megyei Szervezetének meghívását elfogadva Sáfár Albert repülő dandártábornok az MH ÖHP Légierő Haderőnem főnöke tartott előadást a Magyar Légierő aktuális helyzetéről.

Az egyesületek tagsága közösen vehetett részt a rendezvényen melynek a veszprémi MH HKNyP (Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság) 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ adott otthont előadótermében.

20130307-DSC_0338

A dandártábornok vetített prezentációval egybekötött baráti beszélgetésen mutatta be a légierő aktuális képét, mivel a legtöbb résztvevőnek szinte elképzelhetetlen hogy alig néhány működőképes helikopter, kiképző repülőgép, kifutó üzemidejű technikai eszköz van szolgálatban ma Magyarországon az egykori több tucatos darabszámhoz képest.

Sáfár Albert repülő dandártábornok úgy fogalmazott, gyakorlatilag pénz, pénz, pénz és pénz kell, mivel máshogyan ugyanis nem oldható meg a jelenlegi helyzet, többek között például a mindenki számára ismert nemzeti helikopteres képesség kritikus állapota. Pénz pedig a honvédségnél se nagyon van így igazi kihívás a jelenlegi állapot fenntartása is nem is beszélve az orosz technikák alkatrészellátási problémáiról.

20130307-DSC_0340

Többeket foglalkoztatott a 2012. december 31-el földhöz ragadt Mi-24-es harci helikoptert üzemeltetők és repülők helyzete és kilátásai a jövőre nézve. A Légierő Haderőnem főnök válaszában elmondta tervezve van a helikoptertípus nagyjavítása és újbóli repülése, de addig is a katonák nyelvi továbbképzéseken vesznek részt, átmeneti időszakra szaktudásuknak megfelelő beosztást kapnak például az Összhaderőnemi Parancsnokságon, valamint jártasságuk megőrzése céljából más típusú repülőeszközökön repülnek majd.

Az előadást követően az este felelevenedtek a veteránok emlékei, mindenki elmesélt néhány olyan történetet mely számára maradandó emléket hagyott aktív éveiből.

Reméljük az év hátralevő részében is hasonlóan jó és érdekes programokkal számolhatnak az egyesületek tagjai.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.