Számos katonai alakulat neve is megváltozott

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU Archív

A Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata új elnevezést használ mától, derült ki a Magyar Közlönyben megjelent honvédelmi miniszteri utasításból, így mostantól Magyarország egyetlen helikopteres alakulatának elnevezése MH Kiss József 86. Helikopterdandár.

Az elnevezések a honvédelmi miniszter 55/2022. (XII. 28.) HM utasítása a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendjének egyszerűsítése, valamint a bürokrácia csökkentésével összefüggő egyes feladatokról szóló 32/2022. (VIII. 11.) HM utasítás módosításáról kiadott utasítás alapján módosult, így:

  • Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megnevezése MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárra (rövid neve: MH SZD 101. rep. dd.) módosult,
  • Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis megnevezése MH Kiss József 86. Helikopterdandárra (rövid neve: MH KJ 86. hel. dd.) módosult,
  • Az MH Pápa Bázisrepülőtér megnevezése MH 47. Bázisrepülőtérre (rövid neve: MH 47. bá. reptér) módosult,
  • Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred megnevezése MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredre (rövid neve: MH DT 205. lé. rk. e.) módosult.

A szolnoki katonai repülés egyébként a repülőtér stratégiai, katonaföldrajzi helyzetéből adódóan több évtizedes repülő múltra tekint vissza, ez idő alatt számos alakulat, számos elnevezéssel működött itt. A szandaszőlősi bázison az 1940-es évek elejétől folyamatosan állomásoztak repülők, a második világháború során német majd szovjet egységek is ide települtek.1961-től a hazai repülő és műszaki tisztképzés bázisává vált, 1964-ben itt alakult meg a Repülőhajózó Kiképző Ezred, majd 1971-től a Felderítő Repülő Ezred kezdte meg működését.

1984 májusában Mi-8-as helikopterek és An-26-os szállítórepülőgépek diszlokáltak Szolnokra, mely eszközökkel megalakult a 89. Vegyes Szállítórepülő Ezred. Az eszközök később Mi-2-es könnyű helikopterekkel és a hajózó kiképzést biztosító JAK-52-es repülőgépekkel egészültek ki.

2004 májusában új alakulat alapításáról döntöttek, így október 1-jei hatállyal a szentkirályszabadjai MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és az MH 89. Szolnok Vegyes Szállítórepülő Ezred jogutódjaként megalakult az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred. Szolnok Megyei Jogú Város kezdeményezésére az új ezred címerébe beleépült a város címere. A HM Honvéd Vezérkar főnökének 14/2005. számú parancsának megfelelően a bázis neve 2005 májusától az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájának tiszteletére Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis lett. Honvédelmi miniszteri határozattal 2007. március 1-jei hatállyal az ezred megszüntetésével, annak jogutódjaként jött létre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

A magyar katonai repüléssel összefüggésben érdemes megjegyezni azt is, hogy az MH Bakony Harckiképző Központ innentől kezdve MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság (rövid neve: MH BG csap. gyaktér pkság.) megnevezést használja.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.