Egyedülálló projekt indult Börgöndön

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU

Repüléstörténeti gyűjteménnyel újított be az Albatrosz Repülő Egyesület a Börgöndi Repülőtéren, mely a magyar katonai repülő múlt különleges darabjainak megőrzésén túl repülő pályára irányító, toborzó célokat is szolgál.

Idén szeptemberben az immáron 27. alkalommal megrendezett Börgöndi Repülőnap keretében debütált az Albatrosz Repülő Egyesület Repüléstörténeti Gyűjteménye, melynek leglátványosabb darabjai például az anno a Börgöndi Repülőtér bejáratával szemben, az egykori Csapatrepülő Parancsnokság épülete előtt kiállított MiG-15-ös vadászrepülőgép, a repülőtéren egykoron működő Futárhelikopter Ezred kötelékében szolgált Mi-1-es és Ka-26-os helikopterek. Aztán persze több, a polgári repüléstörténelmi vonalat erősítő repülőképes vitorlázó repülőgép is a gyűjtemény részét képezi, nem is beszélve a még újjáépítés alatt álló Nemere vitorlázó repülőgépről, mely szintén az egyesület égisze alatt készül. A hagyományőrző munka az egyesület saját és tagjai egyéni anyagi ráfordításai mellett számos támogató, segítőz kéz közreműködésével jött létre és zajlik folyamatosan, így például portálunk csapata, gyűjteményével és szaktudásával is segíti a kiállítóhely fejlődését.

A kiállított repülőeszközöket számos felszerelés, alkatrész, kiszolgálóeszköz színesíti, a tárlatot kezelők célja a légijárművek jelenlegi állapotának megőrzése, az elmúlt évtizedek alatt leromlott állapotú gépek korhű, hiteles restaurálása, bemutatása, emléket állítva a magyar és a börgöndi katonai repülés korszakainak, a hazai vitorlázó és motoros sportrepülés évtizedeinek. A gyűjtemény egyébként igen illusztris és méltó helyre került az egyesület vadonatúj hangárjában, ami az országban egyedülálló bemutatóhelyszínt és hozzáférést biztosít a tárgyaknak.

A Repüléstörténeti Gyűjtemény utáni érdeklődést jól mutatja, hogy a repülőnapi közönséggel együtt szeptember óta több, mint 4000 látogató tekintette meg a kiállítást ez a szám pedig az egyesület nagy örömére folyamatosan nő. Az ősz beköszöntével a kiképzési repülések száma jelentősen csökkent, így a hangsúlyt a tantermi és múzeumi foglalkozásokra helyezték. Ennek eredményeként az elmúlt hetekben számos óvodás és diákcsoport tett látogatást, szakmai, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a repülőtéren, segítve a fiatalok pályaorientációját, hozzájárulva az oktatási intézmények tematikus, például közlekedés biztonsági csoport-foglalkozásai színvonalának, eredményességének növeléséhez.

Az Albatrosz Repülő Egyesület vezetése külön büszke arra is, hogy a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen szervezett nyári Repülő Kadét Tábor után november elején ismét honvéd kadétok látogattak el hozzájuk, a Repüléstörténeti Gyűjteménybe. A Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kadétjai az interaktív „idegenvezetésen” megismerkedtek a repülőtéren zajló polgári repülőtevékenységgel, a vitorlázó-, és motoros repülés alapjaival, valamint a gyűjtemény légi járműveivel: Nemere, Bücker 181, MiG-15, Mi-1, Ka-26. A magyar katonai helikopteres repülés általános vonatkozásában pedig az LHSN.HU gyűjteményének darabjait, többek között hatástalanított helikopter fedélzeti géppuskát, pilóta mentőernyőt, és repülésvezetői pontot tekinthettek meg és próbálhattak ki a fiatalok.

Az Albatrosz Repülő Egyesület oktató szakemberei számára az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján egyértelművé vált, hogy a hagyományőrző, gyűjtő tevékenység nem csak a múltmentés érdekeit szolgálja, de remek lehetőség és eszköz a repülő, a katonai repülő pályára irányítás segítésére is. Az érdeklődést, a kedvet, a repülőtechnikák és a repülés szeretetét a Repüléstörténeti Gyűjteményen keresztül már az 5-6 éves korosztály számára is játékos formában át lehet adni, a középiskolás pályaválasztás előtt álló korosztálynak pedig segítséget jelenthet a döntésben a továbbtanulást illetően, mitöbb ennek fényében az aktuális tanulmányi eredmények erősítésében is, egyfajta motivációként hatva akár a polgári repülésben, akár a katonai repülésben elképzelt és vágyott jövőképpel.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.