Get Adobe Flash player

A rendőrséget is kihívták

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Mint arról tegnap Facebook oldalunkon beszámoltunk amerikai katonai helikopterek érkeztek a Veszprém közeli Újmajor katonai gyakorlótérre a Várpalota Challenge 2014 gyakorlat keretében.

Ahogyan azt tegnap is tettük katonai lezárt területen kívülről örökítettük meg az érkező gépeket, ma pedig a jó idő és egy egy kisebb repülési feladat lencsevégre kapása céljából ismét a helyszínre mentünk, természetesen katonai területre nem belépve!

Ami ez után történt az egészen elképesztő.

Reggel megközelítőleg 10 órai érkezésünkkor a katonai gyakorlótér határát jelző őrség előtt álltunk meg egy 10-15 méterre előttük elforduló murvás úton, amikor is azonnal fiatal szinte 18 évesnél idősebbnek nem látszó AMD-65-ös gépkarabéllyal felvértezett fegyveres biztonsági őr jött oda stábunkhoz, figyelmeztetve minket hogy tilos a fotózás, ezt tábla is jelzi.

Érdekes volt, hogy táblát nem láttunk, ezért megkértem mutassa meg számunkra. Akkor hirtelen elismerte hogy nincs is kirakva, majd röpke 10 perc alatt kiálló fémkaróra került egy A4-es lapra nyomtatott felirat: FOTÓZNI TILOS!

Ekkor tisztáztuk a határokat, melyik katonai terület és melyik nem. Tudomásul vettük azt is hogy mára a tegnap még civil területnek minősített ejtőernyős emlékmű is katonai területté vált. Le kell szögezni, hogy ekkor fényképek nem készültek, mert repülés sem volt…

Így a szabályokat betartva, a területet nem megsértve kezdtünk el várakozni hátha felszáll egy gép.

Hamarosan megérkezett az őrség napi parancsnoka, aki felindultan bármiféle tájékoztatás és indoklás nélkül személyi okmányainkat kérte, egyben meg is fenyegetett, hogy azonnal rendőrt hív, ha nem adjuk át. Sajnos többszöri kérdés ellenére sem mondta meg miért követeli papírjainkat.
lőtér
Természetesen együttműködtünk így telefonon egy harmadik félnek azonnal le is diktálta személyes adatainkat és a gépjárművünk rendszámát!

Ekkor újból megkérdeztük mi a probléma, hiszen nem vagyunk katonai területen. A rögtön érkező válasz szinte arcon vágott minket.

15-20 perc alatt a katonai terület határa bármiféle jelzés vagy értesítés nélkül 15 méterrel kijjebb került úgy, hogy abba pont beleessen csapatunk. Természetesen erről sem figyelmeztetés sem értesítés nem érkezett hozzánk. Arra a kérdésünkre, hogy történik e feljelentés birtokháborításért érdekes módon mégis az a válasz érkezett, hogy nem, mert nem sértettük a katonai terület határait… Az adatok felvételére és telefonon harmadik félnek történő továbbadására csupán azért volt szükség hogy megjegyezzenek minket, közölte a „főnök”. Hozzátette azt is, ha bármi negatív jelenik meg nálunk erről az esetről, akkor meg tudjanak találni!

Majd nyájasan közölte, hogy akkor most már elhagyhatjuk a területet. Közben más érkező bámészkodó civilt és biciklistát is azonnal igazoltattak megmutatva, hogy itt bizony eljárás van!

Ekkor egészen Jutaspuszta település határáig „vonultunk vissza” egy dombtetőre, mely több mint fél kilométeres távolságot jelent a katonai terület határától.

Itt egészen nyugodtan teltek a délelőtti órák, biciklis rajok civilek többször is átjutottak a katonai terület „szigorúan őrzött” határán, többen az ejtőernyős emlékművet közvetlen közelről is szemrevételezték.
20140329-DSC_0356
Délután aztán helikopterzúgásra lettünk figyelmesek majd sikeresen lencsevégre kaptuk egy Apache és egy Black Hawk felszállását, amit végül is a faluból miért ne fotózhattunk volna le?
20140329-DSC_0397-2
Meg kell jegyezni, hogy az őrség a „fotózni tilos” táblán belülről nagy örömmel videózta le az elrepülő helikoptereket…
20140329-DSC_0384
Egyszer csak rendőrautó halad el mellettünk, meg sem áll az őrségig ahol jegyzőkönyvezés után összehangolt rohammal „támadták meg” a dombtetőn gubbasztó, fotós és videós csapatunkat.

Először a három rendőr érkezett hozzánk, akik kiemelkedő korrektséggel és higgadtsággal hatáskörüknek megfelelően jártak el, igazoltattak minket.

Ekkor lettünk figyelmesek a rohamozó fegyveres biztonsági őrökre, akik a katonai területen kívül, a falu határában magasodó dombot három motorkerékpárral és egy LADA Niva terepjáróval szakszerűen körülvették megakadályozva a „fotós had” „menekülését”. A filmbe illő jelentet csupán az tette nevetségessé, hogy csapatunk békésen üldögélt tovább mintha mi sem történne várva a rendőrségi igazoltatás befejeztét.

Kiderült a terepjáróval a fegyveres őrség legfőbb helyi parancsnoka érkezett civilben persze fegyver nélkül…
A nap folyamán végre először értelmes őrrel találkoztunk, aki tudott megfelelő tájékoztatást adni, és értelmesnek tűnő válaszokat is.
20140329-DSC_0446
Megtudtuk újból rossz helyen vagyunk, mert ez kiterjesztett műveleti terület LETT, melynek határa percről percre változik, persze erre sem őr, vagy tábla nem hívta fel a figyelmünket és másét sem…

A rendőrök egyre értetlenebbül álltak az eset előtt, tulajdonképpen nem értették mi a gond, de jönniük kellett, mert a honvédség bejelentést tett ellenünk…

Az őrség „főparancsnokától” megtudtuk, hogy nemzetbiztonsági kockázat a gépek fotózása, titkos függesztmények is lehetnek rajtuk így ő megkért, hogy ne fotózzuk, nemzetközi bonyodalmakat kilátásba helyezve velünk szemben.
Mivel gyakorlatilag tenni semmit nem tudtak, szabályt nem sértettünk, bűncselekményt nem követtünk el, így a képek törlésére sem szólítottak fel minket majd a fegyveres őrség távozott. A rendőrök közölték, hogy miután amúgy is elhagynánk a civil területet nincs miről beszélni tovább, szabadon távozhattunk miután körözés sem folyik ellenünk.

Összegezve a történteket, elképesztőnek tartjuk, hogy 2014-ben egy szép napos délután civil közterületen dolgozó újságíró/fotós stáb munkáját nevetséges alaptalan indokokkal katonai és műveleti területek határának kényszerű ide-oda tologatásával és a rendőrség alaptalan riasztásával, fenyegeti, hátráltatja, sőt megakadályozza a Magyar Honvédség és a HM EI ZRt. fegyveres biztonsági őrsége, egyértelműen megállapítható módon „szívatás” történt erejük és hatáskörük erődemonstrációja, annak jócskán túllépésével.

Mindeközben a helyi sajtó más képviselőit robbantási gyakorlatra hívják, értesítik arról, hogy helikopterek érkeznek, sőt mi több hivatalos facebook oldalán megosztja képgalériánkat a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának munkatársa is, amit mára persze egyből töröltek is…

2014 Magyarország… Hol élünk?

Végezetül pedig ki kell emelni, hogy nem csak stábunkat érte ez a “megtiszteltetés” hanem több blogger és fotós kollégánkat is akiket pusztán a technikai érdekességek és a helikopteres repülés iránti szeretete vonzott ma ki a Jutaspusztai szombati napra…

21 Hozzászólás: Bravúros katonai akció keretében fogták el békésen fotózó stábunkat Jutaspuszta település határában

 • Ákos! Holnap megint kimenjek én is? Nekem van Nemzetbiztonsági átvilágításom, “A” típusú, szerintem ezzel kenterbe tudnám verni az ott őrszolgálatot ellátó valamennyi FBÖ-st, főleg azt, amelyik fotózik videózik annak ellenére, hogy ez kockázatot jelent Nemzetbiztonságilag. Az ő engedélyét is elkérte a felettes parancsnoka?

  • LHSN.HU:

   Köszönöm, nem szeretnék ilyen játékba belemenni velük… Vegyék észre magukat mit műveltek és legyenek büszkék és boldogak magukra…

   A fotózó őr természetesen nem kapott figyelmeztetést, mindaddig még meg nem látják ezt a felvételt…

 • ZOli:

  Sajnálatos!

  Amúgy milyen gyakorlat keretében vannak itt a gépek?

 • DZsolt:

  Kimondottan, “nosztalgia” érzés fogott el ismét,.. a 70-es 80-as években éreztem magam ismét. A régi reflexek semmit nem változtak….talán annyit, h akkoriban a repterek közelében tényleg voltak fényképezni tilos táblák…amelyeket soha nem cseréltek és nem újítottak…így a végén szinte semmi nem látszott már rajtuk…

 • moha:

  Nem értem mire föl a keménykedés a részükről, simán találni a videómegosztókon ennél közelebbi, jobb felvételeket is ezekről a gépekről.

 • Mezősi Gábor:

  Sok tanulatlan balfasz azt hiszi mert hülye volt az iskolában majd egy terepszinű ruha meg egy-két galambszar a vállán változtat rajta egy idióta fontoskodik a többi meg majmolja de annyi eszük nincs hogy ne nyilvánosan szegjék meg az állítólagos nemzetbiztonságot szolgáló szabályokat.Marha negy biztonságban van az ország amikor ilyen IQbajnokok védik Ratyirambók gyülekezete!!!

 • […] Szombat délelőtt az LHSN-es kollégákkal békésen fotóztuk/videóztuk az utca végéből, közterületen, a hazánkba gyakorlatozni érkezett amerikai gépeket. Pár perccel később katonai utasításra rendőröket hívtak ránk, mert úgy gondolták, ezt nem lehet.http://lhsn.hu/bravuros-katonai-akcio-kereteben-fogtak-el-bekesen-fotozo-stabunkat-jutaspuszta-telep… […]

 • LBalázs:

  Itt egy jó (svájci) példa arra hogy miért is ne lehetne egy hadgyakorlatot megnézni. Egy kedvenc fotósom oldaláról néhány kép: http://www.airshowaction.com/axalp2013/page1.html

 • PintérLászló:

  Kedves Balogh Ákos, arra nem gondoltatok, hogy egy ilyen gyakorlatnak van kommunikációs felelőse, és ha vele vagy az általa kijelölt tiszttel felvennétek a kapcsolatot akkor sajtó nyilvános napon beléphetnétek a lőtér területére is, és testközelből fotózhatnátok a gépeket és az általuk végrehajtott harci feladatokat.
  A lehülyézett katonák között különben sok olyan van akik Afganisztánt is megjárták, és nem egy van aki az USA-ban végig csinálta a tengerészgyalogos kiképzést!!!

  • LHSN.HU:

   Kedves Pintér László! Arra nem gondoltál hogy elküldtük az előzetes kérelmeket és fotózási kérelmeinket az illetékesek felé, mint ahogy azt már 6 éve küldözgetjük többé kevésbé sikertelenül?Még ha kérjük sem engednek be sajtónyilvános napokra, csak utólag látjuk hogy mindenki ott volt szinte csak mi nem… Ezen felül, pedig az alap probléma nem az hogy nem engedtek be (hisz nem is volt engedély) hanem hogy civil területen, közterületen ahol semmi nem korlátoz minket a fotózásban, ott szórakoztak velünk… Gyakorlatilag bárki bárhol lefotózhatja ezeket a gépeket, akár a városban is, az sem különb eset egy cseppet sem. Ez itt arról szólt hogy mi csak azért se fotózzunk már… Nem tudom hol látod hogy egy katonai is le lett volna hülyézve, a cikkben is szerepel hogy fegyveres biztonsági őrség… Igaz volt köztük katonai rendész is… De legkevésbé sem a tényleges katonai feladatokat ellátó katonákról szól ez az írás… A nagy kérdés még mindig az hogy miért ne fotózhatna bámészkodó civil vagy fotós, újságíró, sőt BÁRKI közterületről olyat amit lát és érdekli, meg akarja örökíteni az utókornak…

  • Vodniktuner:

   Fúúú, most aztán tiszta libabőr lettem. – igaz, nem Balogh Ákos vagyok.
   Tisztelettel kérdezem, hová szarjak, mert Afganisztánban jártak?
   Én három programozási nyelvet ismerek. És?

   Teljesen egyetértek a cikk írójával, véleményem szerint ostoba, bunkó, fontoskodó faszkalapok lehettek azok, akik a fotósokat basztatták.
   Értem én, hogy folyamatosan változó műveleti terület – dehogy értem… ilyen nincs békeidőben, vaze! – de azért az A4-es lapra kézzel kikarmolt tiltás, lássa be Ön is, elég vicckategória.

   Az usa tengerészgyalogos kiképzésétől meg egyenesen merevedésem lett…
   Szánalmas.

 • Nagy Márk:

  2:43. § A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése. (…) 2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

 • Nagy Márk:

  Sajnos az FBŐ-s perelhet és nyerni fog.Mivel nem hiszem,hogy hozzájárult a róla készült fotó elkészitéséhez.

  • LHSN.HU:

   Hú nagyon ügyi vagy! Megtaláltad a mindenki által ismert PTK.-t… A fotókon az őrök és a rendőrök a távolság miatt eredeti méretben sem felismerhetőek. Egyébként ha beperel hogy ő van a képen, akkor gyakorlatilag lebuktatja magát, hogy szolgálat közben nem dolgozik…

 • Jaca:

  Az komoly!
  Akkor most én is féljek, mert a saját háztetőnkről lekaptam 4 helikoptert? Lassan már az is katonai területté nyilvánul?:)
  Mellesleg, ezek is csak a magyar katonák lehettek, mert az elég alacsonyan szálló helikből még integettek is nekünk, illetve a Jeep-ekből is vigyorogva integettek az amerikaiak/hollandok 🙂

  • Krisztián:

   Az amerikai/holland pedig úgy érzi, hogy van elég nagy fallosza ahhoz, hogy lengethesse és úgy látszik, hogy a magyar haderőnek kicsi az önbecsülése, azért nem integet, ráadásul ezt is zsámolyról teszi.

 • Szabó László:

  Tisztelt LHSN.hu!
  Értem, hogy probléma a fényképek nem készíthetőségének a lehetősége, de sajnos a hozzá nem értés is közrejátszik az elégedetlenséghez. Az amerikai fél NEM JÁRULT HOZZÁ az előzetes engedély nélküli fotózáshoz. Az, hogy a FBŐ mit csinál,vagy mit nem, az nem a kívülálló dolga megitélni. Miután mindenki mellé nem tudott őrt állítani volt aki fényképezett. Tájékoztatásul pedig csak annyit, hogy a gyakorló tér határa – földhivatali szerint – Jutaspuszta 200 m É. A táblát pedig azért nem látni, mert az engedély nélkül motorozók, kerékpározók, vasgyüjtögetők, illetve mindenki más – akik a környéken laknak és nincs róla tudomásuk, hogy az ott katonai gyakorlótér – leverik, összetörik, mert így már Ő – NAGY Ő-vel – nem tudja merre jár. Értem én, hogy érdekesek a külföldi repülőeszközök, de miért akkor kell a hígagyu baromnak reptetni a modelljét, mikor a helik szálltak le? Ja, hogy megmutassa ARC NÉLKÜL, mekkora fasza csávó, mert Ő ezt is meg meri csinálni! Utána meg mindenhol azt meséli, hogy elzavarták békés szórakozása közben!Polgári területről – nem a gyakorlótérről – szállt fel a szarjával. Nem tudta, hogy ott repülés lesz. Másfél órával azután, hogy az első 4 UH-60 megérkezett. Hihető??? Vagy a nagyon okos siklóernyősök, akik azt élvezték, hogy a helikopterek közelében repkednek, mert az milyen qurva jó!! Valamelyiket ledarálták volna akkor megsértődik. Ez mind a repülés veszélyeztetése fogalmában benne van, de ez már nem érdekel senkit. A bárki fotózhat civil területről ötlet azért nem állja meg a helyét, mert nem valószínű, hogy engedné a hálószobában készült lesifotókat megjelleni bárhol is. Vagy tévedek? A fennt leírtak miért nem jelennek meg sehol a fórumokon? Nagy Márkkal pedig tökéletesen egyetértek, az engedélyem nélkül senki ne készítsen rólam semmit, pláne úgy, hogy a médiában megjelenik. Ezzel én a témát lezártam.

 • Varga Ferenc:

  Hát, néha tényleg nem tudom mit írunk ma ….2014-et, vagy 1954-et…? .Mennyi 2014 +35? Kb.2049-50. Na, ez az ország akkor fogja ezt szégyellni, ennyi idő kell neki. Mert ez az ország megérdemli…Ezt érdemli.

 • LOLkaBolka:

  Amit itt az MH művelt az balfaszoskodás volt. Vagy csinálják illetve szervezék meg jól az “51-es körzet” lezárását vagy hagyják a picsába, mert a szarmaszatolásnak nincs értelme.
  A végrehajtó katonák nem tehetnek róla hogy hülyeségre utasítják, szerintem ők nagyívben leszarták hogy ki mit fotózik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink
Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.