A rendőrséget is kihívták

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Mint arról tegnap Facebook oldalunkon beszámoltunk amerikai katonai helikopterek érkeztek a Veszprém közeli Újmajor katonai gyakorlótérre a Várpalota Challenge 2014 gyakorlat keretében.

Ahogyan azt tegnap is tettük katonai lezárt területen kívülről örökítettük meg az érkező gépeket, ma pedig a jó idő és egy egy kisebb repülési feladat lencsevégre kapása céljából ismét a helyszínre mentünk, természetesen katonai területre nem belépve!

Ami ez után történt az egészen elképesztő.

Reggel megközelítőleg 10 órai érkezésünkkor a katonai gyakorlótér határát jelző őrség előtt álltunk meg egy 10-15 méterre előttük elforduló murvás úton, amikor is azonnal fiatal szinte 18 évesnél idősebbnek nem látszó AMD-65-ös gépkarabéllyal felvértezett fegyveres biztonsági őr jött oda stábunkhoz, figyelmeztetve minket hogy tilos a fotózás, ezt tábla is jelzi.

Érdekes volt, hogy táblát nem láttunk, ezért megkértem mutassa meg számunkra. Akkor hirtelen elismerte hogy nincs is kirakva, majd röpke 10 perc alatt kiálló fémkaróra került egy A4-es lapra nyomtatott felirat: FOTÓZNI TILOS!

Ekkor tisztáztuk a határokat, melyik katonai terület és melyik nem. Tudomásul vettük azt is hogy mára a tegnap még civil területnek minősített ejtőernyős emlékmű is katonai területté vált. Le kell szögezni, hogy ekkor fényképek nem készültek, mert repülés sem volt…

Így a szabályokat betartva, a területet nem megsértve kezdtünk el várakozni hátha felszáll egy gép.

Hamarosan megérkezett az őrség napi parancsnoka, aki felindultan bármiféle tájékoztatás és indoklás nélkül személyi okmányainkat kérte, egyben meg is fenyegetett, hogy azonnal rendőrt hív, ha nem adjuk át. Sajnos többszöri kérdés ellenére sem mondta meg miért követeli papírjainkat.
lőtér
Természetesen együttműködtünk így telefonon egy harmadik félnek azonnal le is diktálta személyes adatainkat és a gépjárművünk rendszámát!

Ekkor újból megkérdeztük mi a probléma, hiszen nem vagyunk katonai területen. A rögtön érkező válasz szinte arcon vágott minket.

15-20 perc alatt a katonai terület határa bármiféle jelzés vagy értesítés nélkül 15 méterrel kijjebb került úgy, hogy abba pont beleessen csapatunk. Természetesen erről sem figyelmeztetés sem értesítés nem érkezett hozzánk. Arra a kérdésünkre, hogy történik e feljelentés birtokháborításért érdekes módon mégis az a válasz érkezett, hogy nem, mert nem sértettük a katonai terület határait… Az adatok felvételére és telefonon harmadik félnek történő továbbadására csupán azért volt szükség hogy megjegyezzenek minket, közölte a „főnök”. Hozzátette azt is, ha bármi negatív jelenik meg nálunk erről az esetről, akkor meg tudjanak találni!

Majd nyájasan közölte, hogy akkor most már elhagyhatjuk a területet. Közben más érkező bámészkodó civilt és biciklistát is azonnal igazoltattak megmutatva, hogy itt bizony eljárás van!

Ekkor egészen Jutaspuszta település határáig „vonultunk vissza” egy dombtetőre, mely több mint fél kilométeres távolságot jelent a katonai terület határától.

Itt egészen nyugodtan teltek a délelőtti órák, biciklis rajok civilek többször is átjutottak a katonai terület „szigorúan őrzött” határán, többen az ejtőernyős emlékművet közvetlen közelről is szemrevételezték.
20140329-DSC_0356
Délután aztán helikopterzúgásra lettünk figyelmesek majd sikeresen lencsevégre kaptuk egy Apache és egy Black Hawk felszállását, amit végül is a faluból miért ne fotózhattunk volna le?
20140329-DSC_0397-2
Meg kell jegyezni, hogy az őrség a „fotózni tilos” táblán belülről nagy örömmel videózta le az elrepülő helikoptereket…
20140329-DSC_0384
Egyszer csak rendőrautó halad el mellettünk, meg sem áll az őrségig ahol jegyzőkönyvezés után összehangolt rohammal „támadták meg” a dombtetőn gubbasztó, fotós és videós csapatunkat.

Először a három rendőr érkezett hozzánk, akik kiemelkedő korrektséggel és higgadtsággal hatáskörüknek megfelelően jártak el, igazoltattak minket.

Ekkor lettünk figyelmesek a rohamozó fegyveres biztonsági őrökre, akik a katonai területen kívül, a falu határában magasodó dombot három motorkerékpárral és egy LADA Niva terepjáróval szakszerűen körülvették megakadályozva a „fotós had” „menekülését”. A filmbe illő jelentet csupán az tette nevetségessé, hogy csapatunk békésen üldögélt tovább mintha mi sem történne várva a rendőrségi igazoltatás befejeztét.

Kiderült a terepjáróval a fegyveres őrség legfőbb helyi parancsnoka érkezett civilben persze fegyver nélkül…
A nap folyamán végre először értelmes őrrel találkoztunk, aki tudott megfelelő tájékoztatást adni, és értelmesnek tűnő válaszokat is.
20140329-DSC_0446
Megtudtuk újból rossz helyen vagyunk, mert ez kiterjesztett műveleti terület LETT, melynek határa percről percre változik, persze erre sem őr, vagy tábla nem hívta fel a figyelmünket és másét sem…

A rendőrök egyre értetlenebbül álltak az eset előtt, tulajdonképpen nem értették mi a gond, de jönniük kellett, mert a honvédség bejelentést tett ellenünk…

Az őrség „főparancsnokától” megtudtuk, hogy nemzetbiztonsági kockázat a gépek fotózása, titkos függesztmények is lehetnek rajtuk így ő megkért, hogy ne fotózzuk, nemzetközi bonyodalmakat kilátásba helyezve velünk szemben.
Mivel gyakorlatilag tenni semmit nem tudtak, szabályt nem sértettünk, bűncselekményt nem követtünk el, így a képek törlésére sem szólítottak fel minket majd a fegyveres őrség távozott. A rendőrök közölték, hogy miután amúgy is elhagynánk a civil területet nincs miről beszélni tovább, szabadon távozhattunk miután körözés sem folyik ellenünk.

Összegezve a történteket, elképesztőnek tartjuk, hogy 2014-ben egy szép napos délután civil közterületen dolgozó újságíró/fotós stáb munkáját nevetséges alaptalan indokokkal katonai és műveleti területek határának kényszerű ide-oda tologatásával és a rendőrség alaptalan riasztásával, fenyegeti, hátráltatja, sőt megakadályozza a Magyar Honvédség és a HM EI ZRt. fegyveres biztonsági őrsége, egyértelműen megállapítható módon „szívatás” történt erejük és hatáskörük erődemonstrációja, annak jócskán túllépésével.

Mindeközben a helyi sajtó más képviselőit robbantási gyakorlatra hívják, értesítik arról, hogy helikopterek érkeznek, sőt mi több hivatalos facebook oldalán megosztja képgalériánkat a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának munkatársa is, amit mára persze egyből töröltek is…

2014 Magyarország… Hol élünk?

Végezetül pedig ki kell emelni, hogy nem csak stábunkat érte ez a „megtiszteltetés” hanem több blogger és fotós kollégánkat is akiket pusztán a technikai érdekességek és a helikopteres repülés iránti szeretete vonzott ma ki a Jutaspusztai szombati napra…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.