Ellentmondóak a hivatalos információk…

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Internet

Hatalmas felháborodást váltott ki cikkünk a Szolnok-Szanaszőlős sportrepülőtér bezárásával és állítólagos értékesítésével kapcsolatban.

Megjelent azóta pro és kontra vélemény is, politikai kampányfogást csinált az ügyből Szolnok város polgármestere és az ellenzéki jelölt képviselő, hazugnak, rémhírterjesztőnek neveztek minket is, sőt még a Polgármesteri Hivatal Sajtóreferense is megkeresett minket ez ügyben, persze nem hivatalosan, a facebookon üzente meg a polgármester tegnapi sajtótájékoztatójának anyagát, idézek: „őszinte aggódásában bízva remélem, hogy megosztja”.

20130430-DSC_0343

Hát tessék, őszinte aggódásunk jeléül jöjjön Szalay Ferenc szolnoki polgármester sajtótájékoztatójának lényege:

„A szolnoki repülés történetének bölcsője a szandai rét, ahol hosszú évtizedek óta a polgári repülő egyesületek is otthonra találtak. Városunk nem csupán katonavárosnak tekinthető, hanem egyfajta repülős bázisnak is, pontosan ezért ért sokakat meglepetésként az a hír, mely szerint a szandai repteret kínai befektetőknek értékesítette az illetékes Honvédelmi Minisztérium. Normális helyzetben ez az álhír rövid életű lett volna, ám most, a választási kampányban egyesek erősítették a valótlanságot, egyfajta pánikot keltve az érintett repülősök körében. A reptérrel kapcsolatos tények a következők:

  • A szandai rét továbbra is a katonai, valamint a polgári repülés szolgálatában marad, nem szűnik meg.
  • A területet nem értékesítette senki, így ott semmilyen üzleti befektető nem építkezik.
  • A Honvéd Sportrepülő Egyesület lejárt bérleti szerződését meghosszabbítják, az előkészületeket az illetékes tárca megtette.”

További mellékletbe megkaptuk a Honvédelmi Minisztérium közleményét is, melyet a mi kérésünkre adott az érintett minisztérium Sajtó Osztálya és már rég közzé is tettük azt… Nem baj, sikerült az újdonság varázsát kelteni a helyi médiának…

DSCF3603

De nem csak ebben sikerült nagyot mondani, hanem a leszerelt PZL M-15 Belphegor repülőgép kapcsán is, hiszen a polgármester a sajtótájékoztatóján állította, a helyére helikopter fog kerülni.

De lássuk, hogy akkor ki is hazudik?

A kiállított repülő tulajdonosa a Goldtimer Alapítvány alapító tagja Hajdu Károly elmondta, kérdezte a honvédséget hogy kerül-e valami a gép helyére, hagyják-e meg annak talapzatát, de a honvédség egyértelműen közölte, hogy nyugodtan bontsák el azt is, mert nem kerül oda helikopter.

Persze biztosan Hajdu úr is hazudik…

Aztán jön a legjobb az egészben, tegnap választ kaptunk a Légügyi Hatóságtól:

„Szolnok – Szandaszőlős a magyar állam tulajdonában, a HM vagyonkezelésében lévő, civil engedéllyel rendelkező repülőtér. A Hatóság valóban visszavonta a repülőtér üzemben tartási engedélyét, tekintettel arra, hogy a vagyonkezelő és az üzembentartó közötti bérleti szerződés lejárt, és a vagyonkezelő úgy döntött, nem köti meg újra. Így az ott működő szervezeteknek – a tulajdonos hozzájárulásának hiányában – megszűnt a joguk a repülőtér további üzemben tartására.”

Némileg ezt igazolja az is, hogy a szerződés már 2013 júniusában lejárt, az óta nem tettek semmit sem…

Ezen válasz nem csak a polgármester, de a HM hivatalos válaszával is ellentmondó.

Mikor facebook beszélgetésünkben választ kértem a HIVATALOS kijelentésre, a polgármesteri sajtóreferens a következőt válaszolta:

„Sajnos a történtek elszaladtak egymás mellett. A hatóság hatóság, addig, amíg meg nem kötik a szerződést, addig nekik ezt kell mondaniuk.”

És hozzá tette azt is, hogy a probléma rövid időn belül megoldódik majd.

Vajon ez mennyire vigasztalja azt a több mint 800 szolnoki és környékbeli embert, akik a facebookon összegyűltek a szolnoki katonai és sportrepülés megőrzéséért? Mennyiben segít azokon a sportrepülő egyesületeken akik most a repülőtér elhagyására kényszerültek és repülés nélkül anyagilag tönkremehetnek…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.