Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy jól vannak

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Benedek Levente

Egy kétüléses magyar Gripen vadászrepülőgépből katapultált a személyzet a csehországi Caslav Légibázison miután a leszállást követően a gépük irányíthatatlanná vált 13 óra 40 perc környékén, írja az echo24.cz.

489941-gallery1-iz3g1

Fotó: Josef Vostárek

A napokban zajló Lion Effort nemzetközi gyakorlaton vettek részt a magyar Gripenek melyek közül előzetes hírek szerint a 43-es oldalszámú kétüléses gépet kényszerültek elhagyni a pilóták.

A cseh Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta, a gép irányíthatatlanná vált így egy esetleges tragédia elkerülése végett az ilyenkor hatályos eljárások alapján a személyzet katapultált a gép pedig a kifutópályáról lecsúszva állt meg. Mindkét pilóta jól van, tette hozzá Petr Medek.

11332849_711417918980689_223098820_o

A balesetet szakértő biztosság vizsgálja, jelenleg a pálya és a környék megtisztítása folyik, a munkálatok idejére a repülőteret lezárták, a levegőben lévő gépeket pedig Pardubice repülőterére irányítják.

Az esettel kapcsolatban a magyar Honvédelmi Minisztérium elmondta:

„A Magyar Honvédség 2015. május 11-e óta vesz részt a LION EFFORT 2015 elnevezésű csehországi többnemzeti NATO repülő harcászati gyakorlaton öt JAS-39 Gripen típusú repülőgéppel.  Ma a délután folyamán az egyik magyar vadászgép eddig tisztázatlan okból földet érés után túlfutott a kifutópályán. A kétfős személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően a katapultálás mellett döntött. Személyi sérülés nem történt, a pilótákat a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá.  A két magyar pilóta – Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy – az elsődleges adatok alapján jól van, az anyagi kár felmérése folyamatban van. Az eset kivizsgálását az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdték.”

489947-top_foto1-i7dhl

Forrás: media.novinky.cz

A Magyar Honvédségnek egyébként két darab kétüléses Gripenje van a 42-es és 43-as oldalszámú, a Gripen magyarországi rendszeresítése óta ez volt az első olyan baleset, melyben a gép elhagyására kényszerültek.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.