Mi-24D harcihelikoptert kapott weboldalunk a Solar Kft-től

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: Cseri Gergely ; Pomázi József

DSC_0087Mint arról korábban is említést tettünk feldarabolt helikopterek kerültek egy budapesti telephelyre. Sajnos ezt a tényt el kell fogadni, hiszen az úgynevezett inkurrens, honvédelmi célra feleslegessé vált eszközök tárolása igen sokba kerül a Honvédelmi Minisztériumnak, akárhogy is rendelkeztek ezek a helikopterek esetlegesen jelentős üzemidő tartalékkal, a hosszú, több éves tárolás és az idő vasfoga alkalmatlanná tette őket a repülésre.

Bár a repülésre tényleg alkalmatlanok, de rengeteg idővel, pénzzel elszántsággal és szaktudással, kiállítható helikopter válhat belőlük. Weboldalunk csapata már régóta küzd azért, hogy egy ilyen első látásra és a pontos állapot ismerete nélkül hulladék kategóriába sorolt helikopterhez jusson kiállítási célból. Most nagy szerencsénkre a HM EI ZRt. közbenjárásával, a Solar Kft. jóvoltából a múlt héten megtekinthettük majd kiválaszthattuk az „új” madarunkat.

Na de kezdjük a történet elején.

Már évek óta szóban van az inkurrens eszközök képezte hatalmas készletek felszámolása, mivel ezeknek külön tároló bázisokat kell fenntartani és őriztetni, hiszen nem egy esetben rakétákról, lőszerekről, haditechnikai eszközökről van szó.

Mellékesen megjegyezve ezek az eszközök tartalmaznak olyan veszélyes anyagokat, veszélyes hulladékokat, melyek nem dobhatóak egyszerűen szeméttelepre, nem értékesíthetőek, kezelésük-tárolásuk is komoly intézkedéseket és pénzeket igényel, ezért nehéz úgy vevőt találni rájuk, hogy az új tulaj egyrészt speciális engedélyekkel is rendelkezzen, valamint lásson a nagytételű vásárlásban saját hasznot is…

De néhány év lefogása alatt a célkitűzés megvalósulni látszik, hiszen eljutott odáig a folyamat hogy az anno NDK-tól kapott Mi-24D harcihelikoptereket is értékesítették a mezőfalvai inkurrencia raktárból.

Dr. Hende Csaba Magyarország Honvédelmi Minisztere 2012 januárjában azt nyilatkozta egy országgyűlési képviselői kérdésre, hogy többek között 17 darab harcihelikopter értékesítésére tesznek majd javaslatot és ahogy elnézzük ez sikerült is. Az értékesítést a Nemzeti Vagyonkezelő bonyolította le.

DSC_0084

Gyakorlatilag más külföldi országokat is beleértve ugyan ez történik az elöregedett gépekkel. A használható berendezéseket kiépítik, a használhatatlanokból és vezetékekből az értékes színesfémet különböző eljárásokkal kinyerik, az üres sárkányszerkezetek pedig vagy lerakatokba kerülnek vagy feldarabolják őket és beolvasztják.

Persze a repülésbarátok számára, így nekünk is ezek a folyamatok igen fájóak, hiszen a befolyt összeg az értékesítő fél számára jelentéktelen viszont a honvédség múltjának és hagyományainak őrzése céljából szintén haszon nélkül ugyan, de meg lehetne menteni több eszközt is múzeum, kiállítás céljából. Emlékezzünk csak arra, hogy egyáltalán mi maradt meg az 1950-es évek repülőgéptípusaikból; Tu-2, Jak-9, Il-10, Jak-18, Mi-4, stb.

Persze ez is egy nehéz ügy, ugyanis a múzeum létrehozása fenntartása komoly költségekkel jár, melyet jelen esetben a honvédség nem tud finanszírozni, és már van is pl. Mi-24-es a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) tulajdonában…

Ezen felül vannak olyan civil/egyesületi kezdeményezések melyek szintén haditechnikai park és múzeum létrehozására irányulnak olyan helyeken ahol ez még nincs. Persze ezekben az esetekben meg fennáll a veszélye annak, hogy a néhány százezer vagy millió forint értékű technikai eszközt ha kiad bármilyen módon a honvédség, akkor az valóban jó kezekbe fog-e kerülni?

DSC_0056

Itt jön képbe az lhsn.hu weboldal kezdeményezése is, ugyanis hosszabb ideje gondolkozunk, tervezünk, szervezünk azért, hogy Veszprémben a helyi civil egyesületekkel (a Honvédelem érdekében Tevékenykedő Civil Egyesületek – HÉTCE); –  Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Szervezet (MATASz-VeMSz), Bakony Hadtörténeti Alapítvány (BHTA) – valamint Veszprém Helyőrségben Települő Katonai Szervezetekkel létrehozzunk egy Veszprémi Haditechnikai Park és Kiállító Helyet, nagyban hozzájárulva ezzel a Ifjúsági Hazafias Honvédelmi Nevelőmunkához (IHHoN), a Magyar Honvédség társadalmi elismertségének, a civil társadalom és a katonák közötti kapcsolat javításához.

Ezeket a célokat és az elmúlt néhány éves munkánkat figyelembe véve gondolta azt Deák Gábor a HM EI ZRt. kommunikációs és marketingosztályának vezetője hogy segít nekünk, így eljuttatta kezdeményezésünk hírét Dési Jánoshoz, a Solar Kft. tulajdonosához, aki jelenleg az inkurrens helikopterek tulajdonosa.

Dési úr, pedig támogatva munkánkat úgy döntött hozzájárul a projekt megvalósításához egy darab Mi-24D hatástalanított helikopter adományozásával.

DSC_0010

Ha ez kevés lenne, Dési úr felajánlotta, hogy segít a helikopter jelenleg levágott faroktartójának visszaszereltetésében cége szakembereivel, valamint a hiányzó alkatrészek nagy többségének pótlásában, mindenen felül elvállalta a helikopter kiállítóhelyre szállítását is saját költségein.

A helikopter az MH 54. Veszprém Radar ezred kezelésében lévő a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának – Veszprém (MH HKNyP 3.TÉK) az egykori honvédségi „Fenyves” óvoda – parkosított udvarában kerül majd elhelyezésre a szükséges engedélyek beszerzése után, melyet a területgazdák is támogatnak.

Az elhelyezést követően egyesületi munkával és támogatókkal szeretnénk a helikoptert felújítani, hogy méltó állapotban „hirdesse” a honvédséget.

Remélhetőleg sikerül majd a honvédség inkurrencia kezelőjétől is segítséget kapnunk mivel a helikopterhez forgószárny és farokrotor lapátokat kell beszerezni, esetlegesen hiányzó műszereket valamint egy hatástalanított 9A624 típusú 12,7mm-es géppuskát. Ezekből mindből van inkurrens darab a honvédség tulajdonában, de csak megfelelő szándékkal és segítséggel tudunk majd hozzájutni.

DSC_0011

Persze a kezdeményezés túlmutat egy haditechnikai park létrehozásán, mivel a már említett helyi egyesületek több éve folytatott munkáját is segíti majd. Ezek közül – melyhez szerény lehetőségeihez mérten csatlakozott weboldalunk is – kiemelendő a 2012-ben az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnok Úr és MATASz-VeMSz kezdeményezésével és aktív lelkes hozzáállásával két veszprémi szakközépiskolában is sikeresen beindított Honvédelmi Szakkörök (HoSzk), mely előfutára lett a KatonaSuli Programnak (KSP), így ennek eredménye képen erre a képzési formára egy Szakközépiskola jelentkezett is.

Az „általános” honvédelmi szakköröknek és a KatonaSulinak, valamint a MATASz-VeMSz és LHSN.HU által előkészítés alatt álló „X-Factorialis” Repüléselméleti Diákszakkör (ReDiSz) és a MATASz-VeMSz és BHTA által előkészítés alatt álló „PanzerBall” Páncélos és Ballisztikai Haditechnikai Diákszakkör (PB-HTDSzk) működéséhez azonban szükség volna, egy-két állandó szaktanteremre ahol a különböző oktatóanyagokat ki lehetne állítani. Reményeink szerint a helikopterünk kiállítása kezdő lépés lesz a kiállítóhely bővítéséhez, melynek további tervezett darabjai lennének más katonai légijármű típusok és szárazföldi haditechnikai eszközök, megteremtve az induló feltételeket, a használaton kívüli volt „Fenyves” Óvoda-szárny részben társadalmi munkával történő felújításához, hogy mielőbb egy méltó fedett; Veszprém – Helyőrség Történeti Kiállító Helyet, valamint a Honvédelem Érdekében Tevékenykedő Civil Egyesületek részére előadótermet, ill. klubhelyiségeket alakíthassunk ki. Ez egyben alkalmas lenne az imént említett szakköri tevékenységek szükségletének kielégítésére is.

DSC_0013

És mindezt a már eddig is jól működő szoros civil-honvédségi együttműködés keretében megvalósítva persze…

További fontos lépés részünkről a „Borz” Helikopteres Hagyományőrző Egyesület (BHHE) megalapítása – melynek bírósági bejegyzése folyamatban van – így teremtve hivatalos alapot a támogatások, felajánlások fogadásához.

Az egyesület egyben átveszi majd az lhsn.hu weboldalunk üzemeltetői szerepét, mivel a szerkesztők önköltségéből ez már nem megvalósítható…

És akkor hol is tart mindez?

Néhány hete csapatunk lehetőséget kapott a Solar Kft. telephelyén a helikopterek megtekintésére, ahol is rövid időn belül kiválasztottuk a „szerencsést”, egyben rövid hiánylistát is készítettünk. Dési úr ígérete szerint a számukra még hasznosítható berendezések kiépítése után – rádióblokkok, üzemanyagtartályok – mintegy másfél-két hónap múlva érkezhet meg a helikopter Veszprémbe.

DSC_0012

Addig is megkezdtük a MATASz-VeMSz vezetőjével Juhász János (Juci’bácsi) nyá. rep. alezredessel – Projekt főkoordinátorral – a kiszemelt terület hasznosítására az engedélyeztetési folyamat lebonyolítását Hende Csaba honvédelmi miniszternél, valamint a pozitív engedélyeztetési folyamat után, már az írásos engedély birtokában – reményeink szerint – megkezdjük majd a terület előkészítését a „VAS” fogadásához.

Végezetül pedig reméljük a legjobbakat továbbra is…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.