A repülőnap elő(forgószárny)szele

Szerző: Balogh Ákos; fotó: Jetfly.hu

Öt nap és kezdődik a repülés szerelmesei számára az idei év legnagyobb magyarországi eseménye a jubileumi Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. Nézzük meg, milyen forgószárnyas érdekességekre számíthatunk az idei évben.

Az európai szinten ötödik legrangosabb, Közép-Európa legszínvonalasabb és leglátogatottabb légi parádéja idén tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre augusztus 7.-8-án az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A repülőnap előtti sajtótájékoztatón Dr. Hende Csaba a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere kiemelte: „Idén ünnepeljük a magyar géprepülés 100 évfordulóját, ugyanakkor arra is emlékezünk, hogy 30 évvel ezelőtt, 1980. május 26-án vette kezdetét az első magyar űrrepülés.”

A repülőnap mindkét napján a Magyar Honvédség Légierejének egy olyan bemutatóprogramja kerül majd végrehajtásra, amilyenre még nem volt példa a magyar repülőnapokon ez idáig.  Több mint 70 gép tart majd dinamikus bemutatót, valamint meghaladja a 30-at azon gépek száma mely statikus bemutatón lesz majd megtekinthető.

Idén huszonhárom nemzet képviselteti magát a haditechnikai bemutatón, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Törökország, USA, Ukrajna, Red Bull Team, és természetesen a szervező Magyarország.

De nézzük milyen helikopterek érkeznek hozzánk. Ausztriából érkezik egy S-70 Black Hawk típusú helikopter, Belgiumból pedig egy Agusta A-109. Csehországból két helikopter is jön, elsőként a Magyar Légierőben is jól ismert Mi-24V Hind, valamint remélhetőleg a magyar Mi-8-as szállítóhelikoptereket váltó, Mi-171 típusú helikopterüket is bemutatják a csehek. A Hollandok is büszkék gépeikre hisz mind az AH-64D Apache mind pedig a CH-47D Chinook helikoptereikből is küldenek egyet-egyet. Horvátország csak egy Mi-171-est küld ami a helikoptereket illeti, Lengyelország pedig a W-3 Sokol-ját mutatja meg nekünk. Németország elég „bőkezű” volt mert három helikoptert is bemutat, ezek a BO-105, Eurocopter EC135 T2 valamint a Eurocopter Tiger UHT. Olaszország Belgiumhoz hasonlóan a Agusta A-109 helikopterét mutatja meg, Szlovákia pedig a Mi-17-es szállítóhelikopterét. Szlovéniának is két helikoptere mutatkozik be egyik a Bell-412 másik pedig a AS 532 Cougar, és végül az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékébe tartozó Mi-24-es valamint Mi-8-as és Mi-17-es helikopterek tartanak bemutatót.

Ez összesen 15 különböző helikoptertípust jelent, egy helyen tehát szerintem a forgószárnyasok szerelmeseinek is mindenféleképp megéri kilátogatni az idei Kecskeméti Repülőnapra, annak ellenére hogy a felsorolt helikopterek közül nem tudni hogy hány gép tart majd dinamikus bemutatót.

És szándékosan a végére hagytam két hírt is a magyar forgószárnyas repülésről, mely szorosan kapcsolódik a repülőnap programjához.

Egyik egy szomorú esemény, ugyanis a 2007-es repülőnapra szarvastehén díszfestésbe öltöztetett Mi-24 HIND-unk, a mindenki „Boci-mobil”-ja kirepülte az idejét, így sajnos ő már nem lesz látható Kecskeméten, viszont, hogy ne maradjon a Magyar Légierő díszfestésű bemutatógép nélkül ezért a 716-os oldalszámú Mi-24V a 2000-es szentkirályszabadjai repülőnap sztárja „Csőrike” inspirációja alapján szintén egy sas festést kapott, kissé új design-ban. A gépet a repülőnap előtti sajtótájékoztatón mutatták be a média számára, első hivatalos szereplése pedig a repülőnapon lesz  nagyközönség előtt.

Aki most gondolta meg magát, hogy mégiscsak szeretne elmenni a repülőnapra talán még nem késő, elővételben tud még jegyet vásárolni, vagy ha időben érkezik a programra, a helyszínen is kaphat jegyet, az eddigiekhez képest változatlan áron.

Weboldalunkon a rendezvény szombati napjáról olvashattok majd részletes beszámolót.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.