Évértékelő a Honvédelmi Minisztériumban

Szerző ; Fotó: Bendek Levente – lhsn.hu

Ismét elérkezett egy új év, amikor is annak első hónapjaiban az előző 12 hónapot értékelik a honvédségnél.

2012. február 23-án katonai tiszteletadással fogadták Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium Dózsa György úti épületénél, ahol a tárcavezető, évértékelő és feladatszabó értekezletét tartotta.


Az eseményen megjelent a Honvédelmi Minisztérium katonai és politikai felsővezető állománya, a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai, valamint a társ fegyveres rendvédelmi szervek meghívott vezetői.


A kiemelt vendégek között jelen volt Dr. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke, Fodor Lajos a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Csampa Zsolt országgyűlési képviselő, Domonkos László az Állami Számvevőszék elnöke és Dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Schmitt Pál köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka idén nem vett részt a megbeszélésen.

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettesének köszöntője és felvezetője után csak a honvédelmi miniszter fogalmazta meg gondolatait az előző évről, és kéréseit a jövőre vonatkozólag.

A miniszteri dikció továbbra is visszatérő kulcsszava volt a költségcsökkentés és a GDP-vel arányos alacsony honvédségi kiadás. Ennek ellenére a miniszter kiemelte, hogy sok téren kiemelkedő volt a tavalyi 2011-es év.

Nagy vonalakban a következő jelentős eseményekre gondolt:

  • A finn Mi-8-as szállítóhelikopterek érkezésére és 100%-os beilleszkedésére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, így a Magyar Honvédség állományába
  • A megkezdődő tárgyalásokra a kiöregedő helikopterek jövőbeni lecserélésére
  • A Gripen szerződés kedvező megújítására, meghosszabbítására
  • A magyar katonák külföldön tartózkodására, a missziós feladatokra, külön dicsérve a líbiai és az afganisztáni magyar szerepvállalást
  • Bizonyos egységek jelentős eszköz fejlődésére
  • A NATO jogok beintegrálódására a Magyar Honvédelembe – amit a miniszter úr szerint 6 éves csúszás után sikerült véghezvinni –
  • A medinai 3D radar közeljövői üzembe helyezésére, melynek elő munkálatai tavaly kezdődtek meg és még további két radar lehetséges üzembeállítására
  • A magyar hadiipar újraindulására
  • A magyar tartalékos állomány számának növelésére, kiemelt tekintettel a volt honvédok „újraregisztrálására”


A miniszter úr többször is kiemelten foglalkozott az anyagi szerepvállalással az állam részéről. Elismerte, hogy idén 2012-ben sem lesz meg a kellő forrás a honvédség minden szereplőjének, és kérte a tiszteket, hogy a kellő helyen és időben nyomják meg a spórolás gombját.

A jövőben több HM telek/tulajdon átadása fog megtörténni az Önkormányzatoknak, legfőképpen a nem használt már állagmegóvásra is alkalmatlan területek illetve azok őrzésének megszűntetésével is próbálnak a spórolás útjára lépni.

Ugyanakkor, ezzel ellentétben a miniszter kijelentette, hogy tavaly a Magyar Honvédség sikeres évet zárt, nem vallott szégyent sem itthon és sem külföldön. Úgy érzi a honvédség visszanyert valamit a társadalmi elfogadottság téren, és tekintélye emelkedett, ezt kötötte össze a korábban említett tartalékosok számának emelkedésével. Beszédének zárásában a miniszter úr továbbra is magas színvonalú szolgálatot vár el a jelenlévő tisztektől.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.