31 éve történt a repülőkatasztrófa Szentkirályszabadján

Szerző: Benedek Levente ; Fotó: repulomuzeum.hu

127Navigare necesse est – hajózni muszáj, mondhatnánk a pilóták életére is akár, akiknek az életéhez bármilyen kegyetlen is kimondani hozzátartoznak a tragédiák. Mindennap úgy teljesítik szolgálatukat, hogy remélik az időjárás és a gép műszaki állapota kegyes lesz hozzájuk, segítve a hazatérést.

1974-ben pedig érkezett egy új vasmadár Magyarországra, és hoztak létre egy új alakulatot MN 1936 fedőszámmal. A 89. önálló szállítórepülő-század An-26-os típusokkal repült Szentkirályszabadján, a 10 darab megvásárolt repülőgép első hat példánya ugyanabban az évben (202; 203; 204; 208; 209; 210), a további négy repülőgép (405; 406; 407; 603) 1975-ben illetve 1976-ban érkezett meg.

A század feladata volt, meghatározott hazai és nemzetközi légi szállítási, deszantolási feladatok végrehajtása. Az alegység 1984-ig települt Szentkirályszabadján, ugyanis a Mi-24-es harci helikopterek rendszerbeállításával a repülőtér kicsinek bizonyult, nem beszélve a helyi Szovjet helikopter rajról, az így szűkössé vált reptéren közel 100 darab repülőeszköz üzemelt. A Helikopter Ezredből egy századnyi Mi-8 kivételével kivált a szállító elem és a Szállítórepülő századdal összevonva 1984-ben Szolnokon megalakult a 89. Vegyes Szállítórepülő Ezred.

131

A század sajnos még áttelepülés előtt elvesztette egyik gépét. 1982. december 6-án a 210-es oldalszámú An-26-os leszállni készült Szentkirályszabadján. Sajnos az időjárás gyors romlása következtében (erős köd ereszkedett le) a leszállópályát elvétették, ezért a pilóta az átstartolás mellett döntött akkor, legnagyobb vesztére ahogy később kiderült. A gép leszállás közben eljegesedett, emiatt a gép enyhe emelkedés után lapos szögben a földhöz csapódott és elégett. Az öt tagú személyzetből csupán Takács László százados maradt életben, de ő sem úszta meg karcolások nélkül. A személyzet többi tagja, Varga Gyula alezredes, Denke Károly százados, Nyári István százados, Kurucz László főtörzs a baleset során életüket vesztették.

Szent Miklós napja azóta a Magyar Szállítórepülők fekete napja. Az elhunytak közül Denke Károly százados, fedélzeti mérnököt Móron, Varga Gyula alezredes és Nyári István századost Veszprémben, valamint Kurucz László főtörzsőrmestert Kecskeméten temették el. A Szállítórepülők minden évben megemlékeznek a halottakra, többek között a kecskeméti bázison is.

Emlékezzünk mi is rájuk!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.