Ha az időjárás is engedi

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Ha az időjárás kegyes lesz, ma a déli órákban megérkezhet a németországi gyártótól az első két Airbus H-145M típusú helikopter Magyarországra.

A Donauwörth-ből érkező helikoptereket úgy tudjuk egy Mi-24-es géppár köszönti majd az országhatáron, ezt követően a Budaörsi Repülőtérre érkezik a kötelék, ahonnan a kora délutáni órákban ismét felszállva egy bemutatkozó kört repülnek Budapest légterében, végül pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra érkeznek, ahol megtörténik a gépek hivatalos átadása.

A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya érdeklődésünkre elmondta: a H-145-ös helikopterek érkezésének időpontja az időjárástól függően a hétfői napra van tervezve. Amennyiben Magyarországra érkezésük november 18-án, hétfőn megvalósul, úgy a helikopterek a kora délutáni órákban lesznek láthatóak Budapest felett.

A Magyar Honvédség egyébként a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében húsz H-145M helikoptert vásárolt, melyről a szerződést 2018. június 29-én írták alá a Honvédelmi Minisztériumban. A gépek leszállítása több szakaszban történik majd, a gyártás ütemében, így az első négy helikopter még ez év végéig megérkezik, 2020-ban a következő tizenkét helikopter leszállítása várható, majd 2021-ben pedig a maradék négy gép érkezhet meg, ha minden a tervek szerint halad.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.