Helikopterezésen a tavaszi fotópályázat nyertesei

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

2012 májusában zárult a Honvédelmi Minisztérium és az Indafotó közös „Katonák Hősök – Hagyomány és megújulás” című programsorozat keretében meghirdetett fotópályázata, melynek legjobb hat különdíjasa nemrég élhette át nyereményét, ami egy helikopteres repülés volt Szolnokon.

2012. augusztus 2-án az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison ugyan úgy kezdődött el a kiképzési repülés, mint akármelyik másik napon. Reggel 9 órától 15 óráig rendben végrehajtották a repülési feladataikat a pilóták, majd délután 16 óra környékén egy csapatnyi civil és a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodájának munkatársai „zavarták meg” a helikopteresek napi rendjét.

Szolnokra érkezett ugyanis az a néhány fő, akik a tavaszi katonai fotópályázaton különdíjasok lettek. Nyereményüket a nap folyamán a Helikopter Bázis délutáni kiképzési repülésén „vehették át”.

A bázison Balázsi Edit őrnagy és Bali Tamás alezredes fogadta az érkezőket. Ez után a Szállítóhelikopter Zászlóalj parancsnoki irodájában Bali alezredes először gratulált a pályázaton elért eredményekhez, majd pedig röviden tájékoztatta a jelenlevőket arról, hogy mi várható a repülésen. A nyertesek egy terepkövetéses útvonalrepülésen – egészen az Északi-középhegységig – vehettek részt.

A délutáni kiképzési repülés 17 órakor kezdődött a csapat pedig egyből az első körben a fedélzetre léphetett.

A repülést a 3307-es oldalszámú Mi-8T helikopter fedélzetén mindenki nagyon élvezte, lehetőség nyílt a fotózásra is, hogy örök emlék maradjon a nyereményről.

A közel másfél órás repülés után a csapat megtekintette a Helikopter Bázison települő kutató-mentő készültségben lévő szállítóhelikoptert is, mindeközben pedig folytatódott a bázis katonái számára a kiképzési repülés.

Egy Mi-17-es helikopter a bázis területén az egy hajtóművel történő leszállást gyakorolta, a Finnországtól kapott Mi-8-as személyzetével pedig a kecskeméti repülőtérre repült, hogy az ott lévő VOR és ILS rendszerekkel a műszeres megközelítéseket és leszállásokat gyakorolhassák.

Erre azért van szükség, mert az egykori finn gépek rendelkeznek a modern leszállító műszerekkel (míg a magyar gépekbe ilyen nincs), viszont a szolnoki repülőtéren nincsenek meg az ehhez szükséges földi berendezések így ott ezeket nem lehet gyakorolni, oktatni.

Az idő gyorsan elszaladt így este fél nyolc környékén a csapat elköszönt vendéglátóitól és elindult hazafelé.

(Mint a nyertesek egyike, szeretném ez úton is megköszönni a HM Sajtóirodának, a pályázat szervezőinek ezt a nem mindennapi nyereményt és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak a közreműködést, a kiváló útvonaltervezést és repülést valamint a vendéglátást!)

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.