A honvédség is segített a bugaci erdőtűz oltásában

Forrás: honvedelem.hu

A Magyar Honvédség egyik Mi–17-es típusú helikoptere is részt vett a bugaci erdőtűz oltásában. Az április 29-én, vasárnap keletkezett tűzben több mint 1100 hektár erdő égett le Bugacon – a lángokkal nyolcvan tűzoltó vette fel a harcot. A munkálatokat nehezítette az erős szél, így a tűzoltóság kérte a Honvédelmi Minisztérium segítségét is. A lángokat csak hétfő hajnalra sikerült eloltani.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légi szállítási készenléti szolgálatának katonái is közreműködtek április 29-én, vasárnap a bugaci erdőtűz oltásában. Lamos Imre dandártábornok, az alakulat parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az alakulathoz a riasztás az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól érkezett vasárnap 15 óra 15 perckor.

A készenléti szolgálat tagjai már jóval a kétórás riasztási normaidő lejárta előtt a levegőbe emelték az alakulat egyik Mi–17-es szállítóhelikopterét. A forgószárnyas aljára szerelt, légi tűzoltásra szolgáló speciális eszközzel, a Magyar Honvédségben 1994 óta rendszerben lévő bambi bucket-tel repültek Bugacra, hogy közreműködjenek az erdőtűz oltásában.

A szolnoki alakulattól összesen hat katona segített az oltásban a tűzoltóknak, a gépszemélyzet parancsnoka Oláh Gábor őrnagy volt – emelte ki Lamos tábornok, akitől megtudtuk azt is, hogy az 1600 literes „bambi” merítésére kijelölt tó mélysége nem volt megfelelő, így a Magyar Honvédség helikopterét a jakabszállási repülőtérre irányították, ahol a speciális víztartályt tűzoltóautókról töltötték tele. A helikopter eközben a levegőben függött.

A honvédségi helikopterre szerelt bambi bucket-et összesen hatszor töltötték fel vízzel, mielőtt a katonáknak üzemanyag-felvételre vissza kellett térniük a szolnoki bázisra. Innen azonban – a sötétedés miatt – már nem is szálltak fel újra.

Lamos Imre dandártábornok elmondta: a tűzoltók hétfőn már nem kérték a Magyar Honvédség helikopterének segítségét az oltásban, hiszen a lángokat vasárnap éjjel sikerült megfékezni.

Illusztrációként:

Tűzoltási gyakorlat Szolnokon BAMBY-BUCKET alkalmazásával. (Fotó: Balogh Ákos)

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.