A légierő valamennyi területén fejlesztések indultak

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

A Gripen rendelkezésre áll, napirenden van a második század technikájának a beszerzése is – mondta Orosz Zoltán altábornagy a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a veszprémi LEP- CSRP Törzstalálkozón.

Az altábornagy veterán társait köszöntötte a 10 éves Légierő Parancsnokság és Csapatrepülő Parancsnokság Törzstalálkozón, ahol ismertette velük a légierő és légtérvédelem aktuális helyzetét is, ekkor jelentette ki a Gripen flotta rendelkezésre állásának ténye mellett azt is, hogy napirenden van, a vezérkar tervezi, tervekkel rendelkezik egy második Gripen század technikai eszközeinek beszerzésére.

Orosz Zoltán altábornagy egyébként kiemelte, a  Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében a légierő és a légtérvédelem szinte valamennyi területén fejlesztések indultak, utalva a Zlin kiképzőrepülőgépek beszerzésére, hozzátéve hogy egy második körös beszerzésben újabb négy gépet vásárolnának.

Beszélt a szállító és harcihelikopterek nagyjavításáról is, konkrétan kiemelve, hogy így kívánják biztosítani a képességet az elkövetkezendő 5-6 évben mialatt új helikopterek beszerzését követően megfelelő hadrafoghatósági és kiképzettségi szintet el nem érnek az új típussal.

Szóba került a szállítórepülő képesség is, mint az a sajtóban is megjelent, az altábornagy elmondta ez év végén befejezi a szolgálatát az An-26-os szállítóreplőgép, mert eljárt felette az idő és nem javítható, üzemeltethető gazdaságosan, ezért folyamatban van ezek cseréje.

A mobil radareszközök cseréje is napirenden van, derült ki, mert égetően nagy szükség van rájuk. hiszen a 3D radarok jól üzemelnek, de mellettük a réskitöltő képességeket is biztosítani kell.

Orosz Zoltán altábornagy megköszönve mindenkinek a munkáját és támogatását beszéde végén bejelentette, hogy személyi kérelmek és vágyak alapján december 1-jétől Brüsszelben az MH Katonai Képviselő Hivatal vezetőjeként folytatja szolgálatát.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.