Eladná a honvédség a Mi-24-es harcihelikopterek irányított rakétáit

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Nyilvános pályázat keretében értékesíti a Magyar Állam tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, honvédelmi célra felesleges, különféle inkurrens harcanyagokat a HM. Az értékesítésre szánt harcanyagok között megtalálhatóak a Mi-24 D és Mi-24 V, P harcihelikopterek 9M17P Falanga valamint 9M114 Sturm típusú irányított páncéltörő rakétái is. Hogy valójában maradt-e még működőképes rakéta és működőképes helikopter, amihez szükséges lenne a rakéta, azt nem tudni.

Az interneten fellelhető információk alapján valószínűsíthető hogy a Magyar Légierőben jelenleg már nem üzemel Mi-24 D típusú harcihelikopter így az ezek irányított rakétafegyverzetét adó lejárt felhasználhatósági idejű Falanga rakéták eladása nem vet fel semmilyen kivetnivalót. Továbbá az is valószínűsíthető, hogy a Mi-24 V altípus sem repül már, ugyanis elvileg 2011 második felében ezek is kirepülték az idejüket és nagyjavításra volna szükségük, ettől függetlenül legjobb esetben van még 2 db működőképes Mi-24 P melynek irányított rakétája a Sturm és optimális volna, ha lenne is hozzá…

Üres Sturm vetőcsövek a Die Hard 5 filmforgatása miatt a Mi-24 P-n, a legutóbbi éleslövészeten.

Az inkurrens harcanyagok értékesítéséről szóló pályázatban több különböző rakéta között szerepel a 9M114 így, hogy a konkrét típusból összesen hány darab kerül eladásra szintén nem tudni. A Honvédelmi Közlöny 2011. szeptember 1-i számában található az az információ, miszerint a 2010-ben ellenőrzött összesen 59 darab Sturm rakéta üzemidejét 2011. október 30-ig meghosszabbítják, jelenleg pedig 2012 júliusa van. Tehát, mivel a meghosszabbítás dátuma óta újabb szakutasítás nem található meg nyilvánosan, feltételezhető, hogy ezen rakéták is kivonásra kerültek, jelenleg pedig értékesítésre szánják őket.

Érdekes kérdést vet tehát fel, hogy vajon maradt-e még működőképes Sturm rakéta a két Mi-24 P helikopterekhez, melyek a kiképzések, vagy éles helyzet esetén felhasználhatók?

Továbbá az is kérdéses, hogy kell-e egyáltalán még működőképes Sturm rakéta valamihez? Azaz üzemben van-e még a két Mi-24 P?

Szintén interneten fellelhető adatok alapján tudjuk azt, hogy a Mi-24 P harcihelikopterek 2012-ben esedékesek újabb nagyjavításra és következtetést levonva abból, hogy legutolsó nagyjavításuk 2004. június 17-én hivatalos rendszerbeállítással és átadással történt meg, megkérdőjelezhető, hogy 2012 júliusában repül-e még ez a két helikopter? Ha repülnek is, akkor is igencsak kérdőjeles, hogy meddig húzzák még a 2012-es évben?

Ha a helikopterek valóban nem repülnek már, vagy ha ebben az évben tényleg lejár naptári üzemidejük, akkor az számos ponton hatalmas problémát és újabb nehézségeket vethet fel, többek között, az országvédelmi feladatok ellátásában és az Air Mentor Team afganisztáni missziójának tovább folytatásában.

A Hadtörténeti Múzeum Mi-24 D helikoptere. Ez már csak kiállítási darab.

Persze mindezt annak tudatában kell átgondolni, hogy jelenleg nem ismert az, hogy milyen lépéseket tettek, vagy kívánnak tenni a politikusok a Mi-24-es tovább üzemeltetése céljából… Ígéret most is van…

Források: 1 , 2 , 3 , 4 , 5

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.