Új határvédelmi bázist adtak át

Szerző: Balogh Ákos (NAPLÓ) ; Fotó, Videó: Benedek Levente

Kulturált körülmények között képesek elszállásolni a tömeges migráció okozta válsághelyzet kezelésében résztvevő katonaállományt, miután Simicskó István honvédelmi miniszter átadta a Magyar Honvédség (MH) negyedik, hercegszántói Határvédelmi Bázisát hétfőn délelőtt.

Simicskó István beszédében köszönetet mondott a határon szolgáló katonáknak, mint mondta – a haza védelme nemzeti ügy, ha valaki ilyen áldozatot vállal migrációs válságidőszakban, vállalja azt a megpróbáltatást, azt a szolgálatot, amit a haza védelme jelent, hogy soha többet ne gázolhassanak Magyarországon keresztül többszázezren – mint ahogy azt tették az elmúlt másfél évben – az minden tisztelet megérdemel.

A honvédelmi miniszter kiemelte – szeretnénk önöket méltó körülmények között ellátni, méltó módon megbecsülni az önök munkáját, majd átadta a Határvédelmi Bázis átadásáról szóló dekrétet Drót László ezredesnek a MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnokának.

Az elmúlt másfél éves időszakban több negatív kritika is érte a határvédő magyar katonák és rendőrök elhelyezésének körülményeit, miután a válsághelyzet kezelésében résztvevő állomány elszállásolása eddig elsősorban állami vagy önkormányzati fenntartású ingatlanok igénybevételével, vagy magántulajdonú épületek bérlésével valósult meg, mely épületek jellemzően huzamosabb ideje üresen álló ingatlanok voltak, ahol az elfogadható munka és életkörülmények csak szükségképpen voltak biztosíthatóak.

Az új mobil, 90 darab konténerből álló Határvédelmi Bázisok négy helyszínen épültek fel, Kelebiában, Bácsalmáson, Madarason és utolsóként Hercegszántón. A komplex tábori képesség kialakításával könnyebbé, hatékonyabbá tették a katonák egyébként is megterhelő határmenti szolgálatát, a töredékére csökkentve a szolgálati helytől távolabb eső szállások és a szolgálati hely közötti utazási időt, ami ez idáig egy, másfél órát is igénybe vett, így növelve a katonák reagálóképességét is.

A kialakított bázisok mintegy 150 fő elhelyezésére alkalmasak, a négyfős, elektromosan fűthető és klimatizált lakókonténerekben pihenő katonák étkezését is biztosítja, ugyanakkor a szükséges irodai, egészségügyi ellátó és raktározási funkciókat is betölti, mindemellett lehetőséget biztosít a ruházat tisztítására, mosógépekkel és szárítókkal felszerelt mosóhelyiségben, de kialakítottak kondícionáló és szabadidős termeket is, asztali tenisz- és biliárdasztalokkal felszerelve.

A pihenő és szabadidő eltöltését, a családdal való kapcsolattartás a bázisokon wifis internet segíti, talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar honvédségből történő munkaerő elvándorlás az utóbbi időben a minimálisra csökkent…

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.