Visszatért Afganisztánból az Air Mentor Team első váltása

Forrás:www.honvedelem.hu

01-air-mentor-teamÜnnepélyes keretek között köszöntötték a Magyar Honvédség Légi-Kiképzés Támogató Csoport (Air Mentor Team – AMT) első váltásának katonáit pénteken délelőtt, Szolnokon. Négy hónapos afganisztáni missziót követően a napokban tértek haza Magyarországra.
Négy hónapot töltött el Afganisztánban az a tíz magyar katona, akik az MH Légi-kiképzés Támogató Csoport (AMT) első váltásának tagjaiként az Afgán Nemzeti Hadsereg légierejében szolgáló harci helikopteres hajózó állomány elméleti és gyakorlati repülőkiképzéséért, valamint a helikopterek csapatszintű üzemben tartásának mentorálásáért voltak felelősek.

A szolnoki helikopterbázison szolgáló katonák április 15-től dolgoztak a kabuli székhelyű misszióban.

02-air-mentor-team

A közelmúltban hazatért katonákat szeptember 17-én, családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében köszöntötték Szolnokon, a helikopterbázison. A rendezvény a Békefenntartásért Szolgálati Jelek, illetve egyéb elismerések átadásával kezdődött, majd Orosz Zoltán vezérőrnagy mondott beszédet.

– Új feladatot hajtottak végre, olyan feladatot, amit a Magyar Honvédség korábban még nem végzett. Az afgán hadsereg légierejének újjáépítésében, újjáteremtésében vettünk részt – kezdte beszédét a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese. Hozzátette: Afganisztánban stratégiai feladat a kiképzés, annak segítése és támogatása. Egyre inkább erre helyeződik a hangsúly a Magyar Honvédség szerepvállalásának esetében is. Jelen vagyunk a kiképzést segítő OMLT csoporttal, amely egy afgán zászlóalj mentorálását végzi. Emellett pedig különböző katonai oktatási intézményekben is ott van a Magyar Honvédség a kiképzőkkel, oktatókkal, tisztekkel és tiszthelyettesekkel.

Orosz Zoltán hangsúlyozta: nagyon nehéz volt a missziót „teljesen a nulláról” elindítani, hiszen – egyebek mellett – ismeretlen volt az afgán műszaki állomány tudásszintje is. Emellett a technikát is üzemeltetni kellett, hiszen az Air Mentor Team jelmondata szerint, „a helikoptereknek a levegőben van a helyük”.

03-air-mentor-team

– Az első váltás, önök, kitaposták az utat, és a munkát kiválóan elvégezték. Ennek értékelése, a szövetségeseink szerint is, kiváló volt – fogalmazott a vezérőrnagy, majd arról beszélt, hogy a magyarok mentálisan is másként viszonyultak az afgán katonákhoz, ezért lett sikeres az AMT első váltása. „Mivel partnernek tekintették a kiképzésre várókat, ők is nyitottabbá váltak és befogadóbbak lettek arra a tudásra, amelyet önök közvetítettek” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki szerint emiatt a második váltás katonáinak már könnyebb lesz a dolga Afganisztánban.

04-air-mentor-team

A vezérkarfőnök-helyettese beszédében kiemelte azt is, hogy az AMT első váltása ismételten megbecsülést szerzett a magyar katonáknak, a Magyar Honvédségnek és a légierőnek. A továbbiakban Orosz Zoltán hangsúlyozta: a magyar társadalom egyre inkább látja, megismeri és elismeri azt a küldetést, amelyet a Magyar Honvédség végez Afganisztánban.

– A feladatot folytatjuk, hiszen Afganisztánban háború van, egy furcsa háború. Mi katonák pedig jól tudjuk, a háborúban előfordulnak veszteségek is. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez minél kisebb eséllyel forduljon elő. Ezért kell minden területen a felkészítést és a kiképzést magas színvonalon elvégeznünk – fejezte be beszédét Orosz Zoltán vezérőrnagy.

A visszafogadó ünnepség rendhagyóan folytatódott: Lázár Béla őrnagy, az AMT első váltásának parancsnoka emlékplakettet adott át Lamos Imre dandártábornoknak, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokának. Megköszönte ezzel azt a támogatást, amit a bázis nyújtott számukra addig, amíg ők Afganisztánban teljesítettek szolgálatot.

05-air-mentor-team

– Ez az elismerés nemcsak nekem, hanem mindenkinek szól, akik itthon voltunk az elmúlt négy hónapban. Nem tudjuk túlszárnyalni azt, amit odakinn tettek a „nyolcvanhatosért”, a Magyar Honvédségért és a Magyar Köztársaságért. Természetesen, igyekszünk mindent megtenni a későbbiekben is azért, hogy segítsük a második váltást és mindazokat, akik ezért az ügyért dolgoznak Afganisztánban – mondta Lamos Imre dandártábornok.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.