A két legenda élete és mindene a repülés

Szerző; Fotó: Balogh Ákos/NAPLÓ

Bemutatták a Veteránfilmet a veszprémi Agórában, mely az utolsó két legendás, világháborús magyar vadászgép pilóta életét mutatja be.

Aki valamelyest jártas a repülésben és repüléstörténelemben a legendákból ismeri őket, így nem tudja nem összeszorult szívvel végignézni vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy életútjáról szóló dokumentumfilmet. A két egykori vadászpilóta a legendás Veszprémben települt „Puma” vadászrepülő század utolsó tagjai, korukat meghazudtoló vidámsággal és frissességgel elevenítik fel a mozivásznon repülőkiképzésüket, pilóta pályafutásukat, a Magyarország felett dúló légi harcok emlékeit, a háború utáni éveket úgy, hogy közben egyértelművé válik, a laikus számára is, hogy a két legenda élete és mindene a repülés.

A dokumentumfilm és persze egy-egy újabb repülőélmény kedvéért a két nyugdíjas vadászpilóta- jóbarát vitorlázó repülőgépre, motoros kisrepülőre, katonai szállítógépekre ült, bejárták azokat a repülőtereket ahol valaha is repültek az országban, megnézték a ma vadászpilótáit Kecskeméten, újra beülhettek egykori repülőgéptípusukba a Messerschmitt ME-109-es motoros vadászrepülőgépbe, azaz röviden újra fiatalokká váltak egy időre. Így állítottak róluk az alkotók, a Speak Easy Project tagjai örök emléket. Sajnos a sors úgy hozta, hogy vitéz Szentiványi János már nem érhette meg a róluk szóló film elkészültét, 2018. január 19-én, kilencvennyolc éves korában távozott az égi kötelékbe.

A veszprémi filmbemutatón Frankó Endre nyugállományú főhadnagy viszont személyesen is jelen volt, az egyedül maradt puma legendával sokan összeálltak egy közös csoportképre, több mint hetven évvel a háború után, 95 évesen érhette meg azt, amit egész élete során valamennyi társával együtt megérdemelt volna, széles körben tisztelik, szeretik és megbecsülik.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.