Három nemzet azonos géptípussal repült feladatokat

Szerző ; Fotó ; Videó: Benedek Levente

Nemzetközi légiharcászati gyakorlat keretében az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a magyar Gripenek mellett svéd és cseh JAS-39 üzemeltetők hajtottak végre közös repüléseket.

A 18 repülőeszköz bevonásával végrehajtott feladatok célja a tapasztalatcsere, a NATO-ban alkalmazott eljárások és módszerek tanulása, begyakorlása volt, melyen részt vettek megfigyelőként a Thai Királyi Légierő és az új SAAB Group tag Brazília szakemberei is, akik repülőgépeiket egyelőre nem hozták magukkal. A szintén Gripen üzemeltető Dél-Afrika pedig távol maradt a jelenlegi eseménytől.

A gyakorlat múltja egészen 2009-ig nyúlik vissza, ekkor rendezték meg elsőként hazánkban a Lion Effortot, akkor még csak svéd-magyar részvétellel Kecskeméten. Az azóta háromévente megrendezendő közös kiképzés lényege az volt, hogy a Gripen típusú, többfeladatú gép üzemeltetői időközönként egy adott eseményen saját tapasztalataikkal a földön és a levegőben, feladatok során tudjanak értékes információkat megosztani, átadni a másik félnek.

A résztvevő nemzetek száma az óta folyamatosan bővül, mitöbb az idei gyakorlat során egy a NATO kötelékébe tartozó E-3A AWACS gép is áttelepült a kecskeméti bázisra, segítve ezzel a feladatok végrehajtását, hisz a közös tapasztalat szerzés mellett a NATO-ban alkalmazott eljárások és módszerek tanulása is a gyakorlat része lett. Svédország nyolc, Csehország négy géppel volt jelen, mi magyarok pedig általában hat gépet jelöltünk ki a közös repülésekre. Hazai részről továbbá az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Joint Terminal Attack Controller (JTAC) – más néven ERICS (Előretolt Repülésirányító Csoport) vett részt a gyakorlaton, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Mistral és KUB típusú légvédelmi rakéta rendszereivel, nem utolsó sorban pedig az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, Elektronikai Hadviselés Százada is jelen volt a napi feladatok során, az ország több pontján.

A Gripenek napi két csoportos repülési feladatot hajtottak végre, a levegőben az 1-1 illetve a 2-1-es közelharcot gyakorolták, valamint BVR (Beyond-Visual-Range) – látóhatáron túli – légiharc imitációt is. A légi manővereken túl elektronikai hadviselést is gyakoroltak a Balatontól délre eső légtérben, valamint a hajmáskéri lőtéren zajló „Brave Warrior” gyakorlaton is jelen voltak a vadászgépek, SBAD (Surface-Based Air Defense) feladatra kijelölve. A feladatokat tovább nehezítette, hogy a kecskeméti repülőtéren és még számos ponton a légvédelmi rakétás csapatok is „megzavarták” a pilóták nyugalmát.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.