Megmutatták legújabb képességeiket is

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos ; Videó: Benedek Levente

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került augusztus 20-a alkalmából Szolnokon az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képességbemutatója. Az idei program összeállításban a partra látogatók megismerkedhettek a helikopteresek és szárazföldi társaik legújabb képességeivel, valamint a nemrégiben az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj alakulatának ajándékozott „Zeusz” névre keresztelt hajójával.

A helikopteresek a délelőtt folyamán részt vettek a budapesti légi díszelgésen majd délután fél három környékén megkezdődött a repülés előtti eligazítás.

A felszállás, a már napokkal ez előtt begyakorolt programra 17 óra 20 perckor történt meg, majd a két Mi-17-esből és egy Mi-24-esből álló kötelék a harcihelikopter vezetésével 17óra 30 perckor köszöntő nyitókötelékével megkezdte a dinamikus bemutatót.

Elsőnek egy Mi-17-es szállítóhelikopterből, 1600 méteres magasságból, az alakulatok zászlóival ejtőernyős ugrást hajtottak végre a szokásos célszalagdobás után. Erre azért van szükség, hogy az éppen aktuális szél paraméterei alapján az ugrató parancsnok meg tudja határozni a kiugrások helyét, irányát, idejét, hogy a földön végül a kijelölt területre érkezzenek a katonák.

Ez után egy fiktív harcászati helyzetben mutatták meg, mit tudnak együttműködve a szolnoki alakulatok.

Különböző vízi deszantolási módszereket, a Mi-17-es szállítóhelikopter oldalsó és hátsó tehertér ajtajából alpinköteles technikával végrehajtott ereszkedéseket és ellenséges hajó elleni támadást, elfogást is láthattak a partra látogatók az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj közreműködésével.

A bemutató során Bali Tamás alezredes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott parancsnok helyettese szakmai kommentárjával segítette a nézőket.

Az esemény záróakkordjaként Makai Sándor őrnagy tartott igen látványos földközeli „műrepülést” azaz különböző kis magasságú helyzetváltoztatásokat mutatott be Mi-24-es harcihelikopterrel, majd hármas vegyes kötelékkel búcsúztak a közönségtől.

Az ünnepi programok látványos tűzijátékkal értek véget mely szokásosan este 21 órakor kezdődött.

A helikopteren lévő GoPro HERO 2 kameránkat az X-Cam Magyarország biztosította számunkra!

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.