A helyszíni megemlékezések a vészhelyzet miatt idén elmaradtak

Szerző: Balogh Ákos ; Fotó: LHSN.HU

Az 1941. április 12-én Jutaspusztán történt ejtőernyős katasztrófa áldozataira és a 2001. április 12-én, a „0” ponti lőtéren történt harcihelikopteres katasztrófa áldozataira is emlékezünk ma.

A koronavírus vészhelyzet sajnálatos módon a megemlékezéseket is megnehezíti, míg minden évben mindkét katasztrófa helyszínén megemlékezést tartottak az ejtőernyős és repülős közösség tagjai, idén a vészhelyzet sajnos közbeszólt, a nyilvános megemlékezések elmaradtak…

Így csupán egy percre megállva, főhajtással emlékezhetünk az 1941. április 12-én Jutaspusztán történt ejtőernyős katasztrófa áldozataira, amikor is egy délvidéki bevetésre induló ejtőernyősöket szállító Savoia-Marchetti SM.75 típusú repülőgép felszállás közben máig tisztázatlan körülmények között visszazuhant a felszállópályára és kigyulladt, melynek következtében a gép fedélzetén tartózkodók közül a személyzetből négyen, valamint 16 fő ejtőernyős, köztük Vitéz Bertalan Árpád őrnagy, az 1. Magyar Királyi Ejtőernyős Zászlóalj parancsnoka életét vesztette.

2001. április 12-én pedig a „0” ponti lőtéren történt egy helikopter baleset, mely során a Magyar Honvédség két Mi-24-es harcihelikoptere, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során a lőirányon összeütközött, majd kényszerleszállást hajtottak végre. A vezérgép olyan szerencsétlen módon ért földet, hogy személyzete, Sápi Zoltán százados helikoptervezető és Nagy László főhadnagy fegyverzeti operátor életét vesztette.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.