Koronavírusos magyar katonákat hoztak haza

Szerző: Balogh Ákos ; Forrás és fotó: euforbih.org

A Magyar Honvédség 705-ös oldalszámú Mi-17-es szállítóhelikoptere egy koronavírussal fertőződött (COVID-19) és egy koronavírus gyanús magyar katonát szállított haza Butmir-táborából Magyarországra, a szarajevói EUFOR misszió tagjai közül.

Az eseményről az EUFOR hivatalos oldala számolt be még tegnap, akik azt írják az egyik katonánál igazolt a koronavírus fertőzés, másikunknál pedig felmerült a vírusfertőzés gyanúja.

Frissítés 2020.04.01. 16:00: Az eredeti cikket 2020. április 1-jén törölték az EUFOR hivatalos oldaláról, egyelőre nem tudni, hogy miért, de az írást átvette a Sarajevo Times és magyar nyelvű bejegyzést írt belőle az Airportal.hu is.

Mindkét katona tünetei enyhék voltak, jó állapotban hagyták el a bázist, ezidáig nem szorultak komolyabb egészségügyi ellátásra – írják . A Mi-17-es szállítóhelikopteren védőruhába öltözött orvosi személyzet várta a katonákat, valamint a helikopter személyzete is megfelelő védőfelszerelésben repülte le a mentőfeladatot, megelőző intézkedés gyanánt, így kerülve el az esetleges vírusfertőzést és a vírus további terjedését.

A helikopter egyébként 11 óra 27 perckor szállt le Butmir táborában, majd 15 óra 27-perckor indult vissza Magyarországra. A megtett repülőút hosszából valószínűsíthető, hogy a megbetegedett katonákat valamelyik budapesti egészségügyi ellátó intézménybe szállíthatták, ugyanis tegnap a kora esti órákban Budapest légterében többen is észlelték a 705-ös Mi-17-es szállítóhelikoptert.

Reinhard Trischak vezérőrnagy, a bosznia-hercegovinai békefenntartó misszió parancsnoka mielőbbi, gyors felépülést kívánt a magyar katonáknak.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának március 27-ei, ülésén egyébként Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka bejelentette, hogy a honvédség állományában két igazolt koronavírus-fertőzött van, de arról nem beszélt, hogy a katonák itthon, vagy épp misszióban teljesítenek-e szolgálatot.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.