Lehet, nem érkezik meg Szolnokra a Finnországtól térítésmentesen felajánlott két Mi–8-as helikopter.

Forrás: szoljon.hu

A finn választásokra (amelynek nyertese a Nemzeti Koalíciós Párt lett, de a meglepetést az Igazi Finnek nevű, euroszkeptikus radikális nemzeti párt jó szereplése okozta) ugyanis nem a legjobb pillanatban került sor, már ami az egyik afganisztáni magyar katonai vállalás teljesítését illeti.

Finnország ugyanis egy nemzetközi program keretében korábban vállalta, hogy átad a Magyar Honvédségnek (MH) két, rendszerből kivont, szovjet gyártmányú Mi–8-as helikoptert, melyek hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az MH szolnoki alakulatának pilótái idehaza kellően felkészülhessenek 2012-re tervezett afganisztáni bevetésükre — írta a Magyar Nemzet. Az EU-tagországok közt egyszerűnek tűnő ajándékozási gesztushoz azonban Oroszország, mint a gyártó jogutódja nem járult hozzá, a szükséges finn adminisztrációs lépéseket pedig a választási időszak lassította le. Bár a tranzakciót bonyolító NATO-ügynökség igyekszik elérni az engedélyezést, a gépek naptári üzemideje — ameddig átvételüknek még van értelme — a lap információi szerint a hónap végén lejár.

A felajánlott két helikopter egyébként jelentős repülési üzemidő-tartalékkal rendelkezik, így a hazaszállítás és műszaki karbantartási munkák elvégzése után sikeresen alkalmazhatóak lennének a hazai feladatok végrehajtására. A nagy mennyiségű tartalék alkatrész pedig lehetővé tenné a jelenleg hadrendben lévő tíz helikopter kiszolgálását is.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.