Az augusztus 20-i légibemutató Szolnokon

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

A hagyományoknak megfelelően 2011. augusztus 20-án ismételtem megrendezésre került a szolnoki vízi és légi-parádé.

A délután öt órakor kezdődő programsorozatban először látványos gyorsasági motorcsónak bemutatót láthattak a partra kilátogatók, majd pedig a szolnoki Sportiskola tagjai tartottak evezős bemutatót.

Amint ők kisebb nagyobb erőfeszítésekkel eleveztek a közönség előtt egy izgalmas wakeboard bemutatót láthatott a nagyérdemű.

Képeinket a 2011.08.18-i főpróbáról IDE kattintva éritek el!

Aztán egy időre ismét a gyorsasági motorcsónakoké lett a Tisza, de nem sokáig, ugyanis 17 óra 50 perckor elérkezett a Szent István napi programok legérdekesebb és legizgalmasabb része, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis képesség-bemutatója.

Mivel a helikopterek harctéri alkalmazásakor legtöbbször szárazföldi egységek szállítását és biztosítását végzik, így a helikopterekkel végrehajtható mozzanatok elengedhetetlen szereplői voltak a szolnoki helyőrségben települő MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái is.

Az eseményeket mindvégig a színpadon Bali Tamás alezredes szállítóhelikopter pilóta és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülő Felkészítési Főnökség parancsnoka valamint Cseklán István alezredes az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnok helyettese kommentálta.

Első mozzanatként a Helikopter Bázis két Mi-17 N típusú modernizált éjjellátós szállítóhelikoptere, valamint díszfestésű, Csőrike becenevű Mi-24-es harcihelikoptere érkezett a légtérbe az újonnan épült Tiszavirág híd irányából, egy hármas kötelék formájában.

Az alacsonyan áthúzó gépek ezután egy úgynevezett „rózsa” manőver végrehajtásával szétváltak a kötelékből, és az egyik szállítóhelikopter rögtön megkezdte a magasság gyűjtését az ejtőernyősök kidobásához.

A különböző típusú ejtőernyőkkel földet érő katonák a bemutatón résztvevő alakulatok zászlóit is magukkal hozták az égből.

A sikeres földet érések után megkezdődött egy szimulált harcászati helyzet bemutatása.

A Tisza adta lehetőségek természetesen kihasználásra kerültek, ugyanis az adott partszakasz elfoglalására és biztosítására került sor.

Ehhez különféle technikákat alkalmaztak. Bemutatták a vízi-deszant képességet, az úgynevezett FAST-ROPE technikával történő földre juttatást, a helikopterekkel ferde partszakaszon két kerékkel történő leszállást, és a gyalogos egységek partra juttatását.

Érdekességként az idei évben először mutattak be egy a Mi-17-es szállítóhelikopterrel végrehajtható újabb alkalmazási területet. Az úgynevezett DOOR-GUNNER (ajtó lövész) képességet, melyet az afganisztáni misszióba indult Magyar Honvédség Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport (Mi-17 Air Advisory Team – Mi-17 AAT) tagjai sajátítottak el először a harctéri körülmények közötti repülésbiztosítás szükségessége miatt.

A Magyar Honvédségben rendszeresített Mi-17-es szállítóhelikoptereken ugyanis nincs fedélzeti géppuska, így a felszerelhető nem irányított rakéta, és bombafegyverzeten kívül nincs egyéb védelmi eszköze a helikopternek.

Mára persze már minden szállítóhelikopter pilótát kiképeztek a DOOR-GUNNER feladatra is. Ilyenkor a helikopter oldalsó ajtajához egy géppuskaállványt szerelnek, melyről képes a személyzet géppuskával célzott lövések leadására.

A harcászati események lebonyolítása után Mi-24-es harcihelikopterrel hajtott végre a személyzet földközeli magasságon történő helyzetváltoztatásokat, harci manővereket.

A közel negyven perces bemutató valószínűleg minden érdeklődő tetszését elnyerte, és megállapítható, hogy a nemrégiben épült gyaloghíd miatt megújult program változatosabbnak, dinamikusabbnak bizonyult az előző években szintén kiválóan végrehajtott repülő programnál.

Az esemény zárásaként ismételten a három helikopter vegyes-köteléke repült át a közönség előtt.

A város ünnepi programsorozata itt nem ért még teljesen véget, ugyanis az esti tűzijátékig rengeteg szórakoztató programmal várták a város lakóit, és az idelátogató turistákat.

Szolnok város polgármestere Szalay Ferenc a tűzijátékot megelőző ünnepi köszöntőjében köszönetet mondott Lamos Imre dandártábornoknak, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokának, a képesség-bemutató megtartásáért, és kiemelte, hogy egy igen látványos és egyedülálló programot köszönhet a város a szolnoki helyőrség katonáinak.

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.