Gyakorló repülés az ünnepi programokra

Szerző ; Fotó: Balogh Ákos

Minden évben augusztus 20-án rendezik meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős hallgatóinak tisztté avatását a budapesti Hősök terén.

Immáron hagyománnyá vált, hogy a jeles eseményen tiszteletüket teszik a Magyar Légierő légi járművei.

Az Adrássy út és a Hősök tere felett a háztetők magasságában elhúzó vadászgép és helikopter kötelékek minden tekintetet az ég felé vonnak, hiszen nem mindennapi látvány ez Budapest légterében.

Idén 2011. augusztus 19-én a tisztavatás főpróbáján szerkesztőségünk lehetőséget kapott, hogy megmutathassuk milyen is az, amikor az áthúzó gépekre nem felnézünk, hanem a fedélzetről letekintünk, alig 200 méteres magasságból Budapestre.

A főpróbához a helikopterek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról szálltak fel csütörtökön délelőtt.

A három helikopteres kötelék két Mi-17-es szállítóhelikopterből, valamint a díszfestésű Csőrike becenevű Mi-24-es harcihelikopterből állt.

Felszállásnál sajnos az egyik szállítóhelikopternél műszaki gondok akadtak, ezért a biztonság kedvéért inkább a bázison maradt, így végül a főpróbán csak két helikopter tudott részt venni.

Az egy óra negyven perces feladat során először a helikopterek átrepültek Szolnokról Budapestre majd néhány perces várakozás után, az adott jelre először a parlament előtt a Duna felett repültek át a gépek kétszer is, majd pedig a tisztavatás kijelölt légi útvonalán hajtották végre a kötelékrepülést a pilóták.

Az ünnepi program begyakorlása után pedig visszatértek bázisukra a helikopterek.

2011. augusztus 20-án annyiban módosult ez a repülő program, hogy a helikopterek először a tököli repülőtérre települtek át, majd onnan hajtották végre feladatukat, valamint szerencsére mindhárom helikopter sikeresen részt tudott venni a feladat végrehajtásában.

A Helikopter Bázis ünnepi feladatai ez után még nem értek véget, ugyanis a Szent István napi programok részeként délután 17 óra 50 perces kezdéssel egy látványos képesség-bemutató programot repültek az alakulat katonái Szolnokon a Tisza felett.

És hogy hogyan is nézett ki mindez a Gellért-hegyről nézve azt a következő fotókon, melyeket az Air Base Blog -tól Szórád Tamás készített most megnézhetitek:

*

*

Légi Huszárok SzolNok

vagy akár:

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repterének ICAO kódja. Az ICAO az ENSZ repüléssel foglalkozó szerve.

Támogatóink


Tárhely és domain szolgáltatónk:

Domain-Tárhely.net.

Az LHSN.HU weboldal és szerkesztősége politikai irányzatoktól, nézetektől elhatárolódik, azoknak anyagi támogatást nem nyújt és azoktól támogatást nem kap és nem fogad el. A megosztott tartalmak kizárólagosan valóságtartalmuk alapján kerülnek fel oldalunkra, tekintet nélkül a forrás politikai elhatárolódásától.